Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nehéz csoportba került a székely válogatott

Nehéz csoportba került a székely válogatott Sport

A Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének (CONIFA) éves közgyűlésén, Krakkóban kisorsolták az idei CONIFA Európa-bajnokság csoportkörét. Az eseményen érdekelt lesz Székelyföld labdarúgó-válogatottja is, amely a D csoportba kapott besorolást Nyugat-Örményország és Dél-Oszétia társaságában.

Hirdetés
Hirdetés

A FIFA-n kívüli válogatottakat tömörítő sportszervezet, a CONIFA Krakkóban tartotta éves közgyűlését, ahol az idei Európa-bajnokság csoportbeosztását is kisorsolták. A kontinensviadalnak Hegyi-Karabah, más néven Arcah Köztársaság ad otthont: a Kaukázus déli részén található, politikailag instabil alapokon nyugvó állam önálló országként működik, ám államiságát nemzetközi viszonylatban vitatják, szuverenitását az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) sem ismeri el.

A június első felében megrendezendő Európa-bajnokságon tizenkét csapat harcol az első helyért. A tavalyi vb-győztes Kárpátalja ugyanakkor nem lesz jelen az európai seregszemlén, a londoni vb után ugyanis 14 kárpátaljai futballistát, köztük a kilencszeres magyar válogatott Sándor Györgyöt is kitiltották Ukrajnából. Hiányzik a mezőnyből a legutóbbi Eb ezüstérmese, az Észak-ciprusi Török Köztársaság együttese is, amely valószínűleg az évszázados török-örmény konfliktus miatt nem vállalta, hogy örmény területen pályára lépjen (1915 és 1917 között az Oszmán Birodalomban mintegy másfél millió örményt telepítettek ki erőszakkal vagy mészároltak le az ifjútörök kormány uralma alatt). Érdekesség ugyanakkor, hogy Szardínia, a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság első CONIFA-tornájára készül – utóbbi kettő játékosait egyébként életre szóló eltiltással sújtotta az Ukrán Labdarúgó-szövetség, amiért 2017 decemberében barátságos mérkőzést játszottak egymással.

Hirdetés
Hirdetés

A CONIFA alelnöke, a legutóbbi Eb-n bronzérmes, a londoni vb-n negyedik székely válogatottat tömörítő Székelyföldi Labdarúgó Egyesület elnöke, Wenczel Kristóf azt nyilatkozta, a sportszervezet vezetői a helyszín körbejárása után nagyon komoly biztonsági garanciákat kértek – és kaptak – a rendezőktől. „Mi továbbra is egyfajta békemisszióként tekintünk tevékenységünkre, a helyszínválasztással is rendszerint ezt kívánjuk erősíteni. Hisszük: a CONIFA és a futball képes akár mély történelmi megosztottságokon és ellenségeskedéseken is hidat építeni.” Azt is elmondta: a legközelebbi világbajnokság megrendezésére megerősítette pályázatát Tokió és Seattle is: a japán főváros a nyári olimpiai játékok felvezető eseményének szánja a CONIFA-vb-t, s a csapatokat a még üres olimpiai faluban szállásolnák el.

 

A 2019-es CONIFA Eb csoportbeosztása

* A csoport: Hegyi-Karabah Köztársaság, Lappföld, Luhanszki Népköztársaság

* B csoport: Abbázia, Nizza, Epirusz

* C csoport: Padánia, Donyecki Népköztársaság, Szardínia

* D csoport: Székelyföld, Nyugat-Örményország, Dél-Oszétia

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük