Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagyhatalmak pingpongja?

Nagyhatalmak pingpongja? Sport

Március idusán már bizonyossággal megállapítható, az utóbbi hét évtized egyedi sportéve lesz a 2020. esztendő. A világháborús kényszerszünetek óta példátlannak ígérkezik a „békebeli sportnaptár”. Igaz, ma még él, pislákol a remény, hogy jó néhány kiemelkedő sportrendezvényre (olimpia, foci Eb, európai kupaküzdelmek stb.) ha késéssel is, de sor kerül. A sportvilág jelenlegi csendje azonban döbbenetes.

Jó hírek érkeztek Kínából, ott nemcsak elvileg, hanem hivatalosan, az orvostudomány szempontjából is véget ért a koronavírus-járvány. Bizakodással tölthetné el az európai országokat, csakhogy a részletek ismeretében mégis aggasztó az összehasonlítás. Itt, Erdélyben és Romániában február végén kezdett terjedni a hírhedt COVID-19-es, Kínában viszont tavaly novemberben! A tényfeltáró sajtó még a pontos dátumot is tudja: 2019. november 17. Azaz majdnem pontosan négy kerek hónappal ezelőtt. Létezik tehát egy elvi forgatókönyv arra, hogy Európában májusig, júniusig eltarthat a járvány.

Hirdetés
Hirdetés

A koronavírusnak nemcsak annyi köze van a sporthoz, hogy részlegesen vagy teljesen megbénította a sportrendezvényeket. A koronavírus kapcsán durva üzenetváltás történt Washington és Peking között, kölcsönös vádakkal pingpongoztak a két nagyhatalom vezetői, s eközben újságírók, orvosok, sportolók és politikusok nyilatkozataiból hátborzongató történet állt össze. Kérdés, hogy mennyire hihető, de bizonyos részleteiről hivatalos dokumentumok vannak. Tény az, hogy tavaly az október 18–28. időszakban „katonaolimpiára”, vagyis a világ hadseregei sportolóinak viadalára került sor a kínai Vuhan (!) nagyvárosban. Több mint 9600 versenyző rajtolt csaknem kéttucatnyi sportágban. Az Amerikai Egyesült Államok küldöttségében 280 sportoló kapott helyet, eredményük 3 ezüstérem, 5 bronz, arany nélkül! Ez már önmagában furcsa és meglepő, de bizonyos adatközlők tudni vélik, hogy az amerikai küldöttség több tagját influenzás tünetekkel ápolták a viadal időszakában. „Valami furcsa tüdőgyulladásuk” volt, írják a krónikák. Az Amerikai Egyesült Államokban számos halálesetet jegyeztek ezzel a rejtélyes diagnózissal.

Summa summarum: kínai vezetők azt állítják, nem ők indították a koronavírus-járványt, hanem az amerikai sportolók vitték be Kínába tavaly októberben a COVID-19-est, amelyet kezdetben „kínai vírusként” emlegettek a hírügynökségek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük