Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Munkaigényes, precíz sportág

Munkaigényes, precíz sportág Sport

Amint arról beszámoltunk, Kézdivásárhely első alkalommal adott otthon műkorcsolyaversenynek, a hétvégi Román-kupán 61 versenyző siklott végig a jégen, és bár egyelőre háromszéki korcsolyázónak nem szoríthattunk, de tapsolhattunk a csíkszeredai és felcsíki tehetségeknek. Ez alkalommal sikerült beszélgetnünk a híres csíkszeredai Bogyó-Löffler Mária edzővel, akinek három tanítványa is kijutott az olimpiára, és akit a mostani nemzetközi sikertelenség okairól kérdeztünk.

Bogyó-Löffler Mária nyugdíjazása óta a csíkszeredai és a Felcsíki Sportklub edzője, aki gyerekkora óta a műkorcsolya bűvöletében él. A szakembert lenyűgözte a céhes városi új műjégpálya, és hangot is adott véleményének.

– Óriási dolog ez az új jégpálya, bizton állíthatom, hogy jelenleg a legszebb az országban, és minden adott ahhoz, hogy bármilyen országos és nemzetközi versenynek helyet adjon. Az általános véleményt tolmácsolom, mindenki le volt nyűgözve a pályától és az itt tapasztalt körülményektől – árulta el, kiemelve, hogy tanítványai az előzetes várakozásoknak megfelelően szerepeltek.
Az eseményen bemutatkozó KSE korcsolyázóiról is megvan a véleménye, örvendetesnek tartja a próbálkozást, ugyanakkor figyelmeztet, rengeteg gyakorlás kell hozzá.

– Nagyon dicséretes kezdeményezés ez, annál is inkább, mivel a szinkronkorcsolya az országban egyedülálló, máshol nem foglalkoznak ilyesmivel, vagyis már startból elsők az országban. Az is nagyon jó, hogy sok gyerek van, szerintem egészen kicsikkel kell elkezdeni foglalkozni, az alapoktól felépíteni az egészet, minden ívet, minden mozdulatot meg kell tanulni, ott vannak az ugrások, forgások, lépések. A műkorcsolya mutatós sportág, viszont nagyon sok gyakorlás van mögötte, aprólékos, precíz munkát igényel, ezért ajánlott minél zsengébb korban elkezdeni. A nagyobb gyerekek is jók, ők példaképek lehetnek a kicsik előtt, mert azt a pár év kiesést nagyon nehéz pótolni. De örülök, hogy van igény rá Kézdivásárhelyen is, azt jelenti, van, akivel dolgozni – fogalmazott.

A nemrég zárult Európa-bajnokságon mindössze egyvalaki képviselte Romániát, a Németországban élő Julia Sauter, aki a hölgyek mezőnyében 29. lett, és mivel nem jutott be a legjobb 24 közé, nem mutathatta be kűrjét.

– A szövetség óriási anyagi gondokkal küszködik, tudni kell azt, hogy ez nem egy olcsó sport, rengeteg múlik az anyagiakon, és sajnos, ez meglátszott most az Európa-bajnokságon is. Sajnos a februári téli olimpián egyáltalán nem lesz hazai versenyző, ami újabb negatív rekord, hiszen sok-sok évre visszamenően mindig kvalifikálódott valaki, és itt ismét visszautalnék a pénzhiányra, ami rányomja bélyegét a szakágra. Egyfolytában edzőtáborokban és versenyeken kéne részt venni, és most már lassan második éve sem edzőtábor, sem továbbképzés nincs – sorolja. – Egyelőre az is óriási dolognak számít, ha valahova el tudunk menni, részt tudunk venni valamilyen versenyen. Ilyen körülmények között óriási hangsúly fektetődik a szülők hozzájárulására, ami sajnos nem egyenlő a külföldiekével, és ez mindenféle aktivitáson meglátszik. Akinek van pénze, az külföldi edzőtáborba küldi a gyerekét, akinek nincs, az itthon marad.

Bogyó-Löffler Mária tanítványai közül Kerekes Zsolt, George Chiper és Kelemen Zoltán szerepeltek ötkarikás játékokon, véleménye szerint sportminisztériumi szinten kéne orvosolni az ügyet mihamarabb. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük