Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar remeklés a kvangdzsui világbajnokságon

Magyar remeklés a kvangdzsui világbajnokságon Sport

Szabálytalan kör alakú, picit Románia térképéhez hasonlító, a Csendes-óceánra nyitó tenger választja el a 2019-es vízi világbajnokság és a 2020-as nyári olimpia házigazdáit, Dél-Koreát és Japánt. Az idei vébén szerzett tapasztalatok minden bizonnyal hálásan visszaköszönnek majd a jövő nyári játékok úszóinak, műugróinak, vízilabdázóinak, valamint a szakvezetőknek és az egész kísérő stábnak.

Hirdetés
Hirdetés

Az olimpia perspektíváiból nézve – ami a lényeg –, a magyar sportolók kiválóan teljesítettek a kvangdzsui világbajnokságon. A vízilabda válogatottak két negyedik helye olyan értelemben csalódás, hogy mielőbb olimpiai kvótát szerettek volna, és ehhez döntőbe kellett volna jutni, legalább. A férfiaknak még ennél jobb lehetőség is felcsillant, lévén, hogy a világverő Szerbia tartalékos csapattal érkezett, a „mumus” tehát nem lett volna akadály. Csak ennyire futotta, ám semmi sincs veszve. A férfiak és nők számára is két jó esély maradt az olimpiai részvételi jogot kiharcolni. Egyik a 2020. januári, budapesti (!) Európa-bajnokság.

A magyar úszók körében egyelőre simább a jó vizű pálya, kiemelten jók az előjelek. A dél-koreai világbajnokságon 5 a magyar érmek száma, és mind az 5 arany! Az ötből három olyan, ahol nagyon nagyok az esélyek a tokiói ismétlésre: Milák Kristóf a 200 m pillangóúszásban, Hosszú Katinka a 200 m és 400 m vegyesen az olimpiai döntőben is fő esélyes. Ha …, de nincs semmi ha! A negyedik arany (sorrendben az első) valamivel bonyolultabb képet mutat. Rasovszki Kristóf (milyen szerencsés véletlen, hiszen Milák is Kristóf) az 5 kilométeres nyílt vízi távon lett világbajnok, de az nem olimpiai szám. A 10 kilométeres olimpiai távon 4. lett, kvótát szerzett, tavaly vb-ezüst­érmes, de nem „kötelező elvárás” az olimpiai arany. Meglehet, adja Isten, bízzunk benne, reménykedjünk! Az ötödik kvangdzsui magyar arany meglepetés. Kapás Boglárka fantasztikus hajrával ért elsőként célba a 200 m női pillangóúszás döntőjében, de nem elvárás a tokiói ismétlés. Ettől függetlenül, a felsorolt és más úszó versenyszámokban is történhetnek bármikor meglepetések. Kellemetlenek (a kedvenc veresége esetén) és kellemesek (a kedvenc nem tippelt győzelmével, a „nem várt” ugyanis helytelen kifejezés). Az idei vb-dobogóról lemaradt döntősök bármelyike lehet érmes jövőben. Kérdés az is, hogy Hosszú Katinka a 200 m és 400 m vegyes mellett melyik távot tudná teljes erővel bevállalni, ez a versenyprogram függvénye. Ezen a világbajnokságon az olimpiai számokban van 4 magyar arany, 5 negyedik, 2 ötödik, 5 hatodik hely. Parádés!

A kvangdzsui vizes világbajnokság éremtabellájának élmezőnye, az összesített eredmények alapján (úszás, műúszás, műugrás, vízilabda): Kína 16 arany, 11 ezüst, 3 bronz, Amerikai Egyesült Államok 14–11–10, Oroszország 12–11–7, Ausztrália 7–8–7, MAGYARORSZÁG 5–0–0, Olaszország 4–6–5, Nagy-Britannia 4–2–6, Németország 3–2–3, Brazília 2–3–2, Kanada és Japán 2–2–6. Külön a medence–úszás: Amerikai Egyesült Államok 13–7–5, Ausztrália 5–9–5, MAGYARORSZÁG 4–0–0, Oroszország 3–7–5, Olaszország 3–2–3, Kína 3–2–2, Nagy-Britannia 3–1–3, Japán 2–2–2, Kanada 2–0–6, Svédország 1–2–2. A 10–es ranglista legtöbb országa népességben és területre is óriás Magyarország mellett.

Románia nem szerzett érmet a dél-koreai világbajnokságon, Robert Glinta 8. lett a 100 méteres hátúszás döntőjében. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük