Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lucescuék súlyos sajtósérelmei

A román labdarúgó-válogatott hetek óta élénk kapitánykeresésben van, miután Mirel Rădoi nem hosszabbított szerződést. A lehetséges utódok hosszú lajstromán gyakran felbukkant a két Lucescu, apa és fia neve is. Mindketten az egyéb elkötelezettségük, érvényes szerződésük okán elutasították a felkéréseket, ám a román sajtó által feltárt okok ennél sokkal összetettebbek.

Hirdetés
Hirdetés

Mircea Lucescu (sz. 1945) hetvenszeres válogatott az 1966–1979-es időszakban, ott volt az 1970-es világbajnokságon. Klubcsapatai: Bukaresti Dinamo, Bukaresti Știința, Vajdahunyadi Corvinul. Edzőként: Corvinul, Dinamo, Pisa, Brescia, Reggiana, Bukaresti Rapid, Internazionale, Bukaresti Rapid, Galatasaray, Besiktas, Sahtar Donyeck, Zenyit Szankt-Petyerburg, török válogatott, Dinamo Kijev (jelenleg). A román válogatott szövetségi kapitánya volt az 1981–1986-os időszakban, a Corvinultól nevezték ki.

Rögtön visszahívta a válogatottba Bölöni Lászlót, akit csaknem két éven át mellőzött Valentin Stănescu, mert nem bízott benne (!), hogy az 1982-es világbajnokság selejtezőin tisztességesen játszik a magyarok ellen. (Nélküle a román válogatott 1981. május 5-én, Budapesten 1–0-ra kikapott, 1981. szeptember 23-án, Bukarestben 0–0-ra játszott, Magyarország jutott tovább a csoportból, Stănescut menesztették.) Mircea Lucescu majdnem pontosan 5 évig volt szövetségi kapitány, az 1986. szeptember 10-i, Ausztria elleni 4–0-s győzelem után rögtön menesztették. Az ok voltaképpen az volt, hogy a román válogatott nem jutott ki az 1986-os mexikói vébére.

A sorsdöntő mérkőzésen, 1985. október 16-án, Bukarestben Észak-Írország ellen 27-0 volt a szögletarány, 27-3 a lövések aránya (11-2 a kapura tartó lövéseké), de a vendégek győztek 1–0-ra. Ezt a fiaskót a román sajtó nem bocsátotta meg, Vadim Tudor akkori újságíróval, későbbi szélsőséges politikussal az élen elképesztő támadásokat zúdítottak Lucescura. A minap elhangzott nyilatkozata szerint akkor határozta el, hogy soha többé nem vállal munkát a válogatottnál!

Răzvan Lucescu (sz. 1969), „Il Luce” fia több romániai csapat kapusa volt az 1981–2003-as időszakban, edzőként is tucatnyi romániai és külföldi csapatnál dolgozott, jelenleg a görög PAOK vezetődezője. Édesapjához hasonlóan, ő is a durva sajtótámadásoknak tulajdonítja azt, hogy nem kíván a román válogatottnál dolgozni. A 2009–2011-es időszakban szövetségi kapitány volt, s a gyenge eredmények miatt a sajtóban támadták, gúnyolták, rágalmazták. A Bosznia-Hercegovina elleni 3-0-lás győzelem után búcsúzott a román nemzeti csapattól, azt mondja, örökre…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások