Felhívás!

Kialakult a KSE játékoskerete

Kialakult a KSE játékoskerete Sport

A KSE kosarasainak régi álma teljesül a küszöbön álló női bajnoki szezonban, ugyanis az átszervezéseknek köszönhetően a legfelső ligában, a legjobbak között indulhatnak. Ugyan tavaly is az élvonalban szerepeltek, de akkor a második értékcsoportban voltak érdekeltek. Egy biztos, komoly kihívásokkal teli idény vár a lányokra és edzőjükre, Farkas Alpárra.

A szakági szövetség tavasszal még két ligás bajnoki rendszert hirdetett meg, aztán augusztusban hirtelen megváltoztatta a versenykiírást, amelynek értelmében a női kosárlabda-bajnokságot egyetlen értékcsoportban szervezik, a 14 csapatot pedig két földrajzi csoportra osztották, figyelembe véve az előző évi helyezéseket (ezért van az például, hogy a Sepsi–SIC a Keleti, Kézdivásárhely pedig a Nyugati csoportba került.) A két csoportban oda-vissza rendezik az alapszakaszt, majd a középszakaszban a legjobb hat (az első három mindkét csoportból) játszik a felsőházban, és a többi nyolc az alsóházban egy újabb oda-vissza kört. A Nyugati csoportban egyelőre Szatmárnémeti és Arad emelkedik ki a mezőnyből, a felsőházat jelentő harmadik hely jelenti a valódi tétet a többiek, így a kézdivásárhelyiek számára is.

A döntés felborította a KSE előzetes terveit, mivel a csapat éppen nemzedékváltáson megy keresztül, ennek az átalakulásnak, illetve építkezési folyamatnak a legjobban a második vonal felelt volna meg. Az elmúlt szezonban a KSE Ljubomir Kolarevic szerb edző irányításával jórészt U20-as játékosokkal a bajnokság második értékcsoportjában szerepelt, és a 12. helyen végzett. Ugyanez a csapat az U20-as bajnokságban ezüstérmet nyert. A csapatból azonban többen is távoztak, emiatt szükséges az átszervezés. A kispadról felállt Kolarevic edző, aki négy szezonon át vezette a csapatot, Máramaroson folytatja pályafutását. Egy országos ezüstéremmel (U20) és két bronzéremmel (U18, U20) örökre beírta magát a kézdivásárhelyi kosárlabda történetébe. A tavalyi gárdából távozott Voloncs Orsolya és Bölöni Noémi, míg Csurulya Helga és Istók Anita felhagytak a kosárlabdával.

A helyi Nagy Mózes SK U16-os országos bronzérmes csapatában nagyon tehetséges generáció van feljövőben, több játékossal is számolnak az utánpótlás válogatottban, éppen ezért köréjük épül a jelenlegi KSE. Bándi Blanka, Tuchilus Kriszta, Kozman Kriszta, Lénárt Andrea, Ardelean Rebeka, Bara Németh Beáta és Bandi Fruzsina augusztusban kezdték el a felkészülést Farkas Alpár vezényletével. A játékoskeret lassan formálódott, sikerült „hazacsábítani” a 2012-ben Pécsre távozott, többszörös ifjúsági válogatott Domokos Rékát (25 éves), aki korábban PVSK, a Pinkk Pécs és Baja csapatait erősítette. Sikerült hosszabbítani néhány jól ismert játékossal is, így Debreczi Iringó (23), Kászoni Boglárka (23), Holinka-Miklós Hanna (20), Czimbalmos Tímea (18) és Danalache Ramona (23) is kék-fehér színekben folytatja. Fontos fegyvertény, hogy visszatér az amerikai légiós Kayla Mobley (29) is, aki a csapat és a bajnokság egyik legponterősebb játékosa volt az elmúlt szezonban. A klub egyességre jutott egy 22 éves irányítóval: Jade Vega az amerikai egyetemi ligából, a California State University Fullertontól érkezik, ahol remek átlagával (10.5 pont, 4.3 assziszt, 3.5 lepattanó) csapata meghatározó egyénisége volt.

A csapat legfontosabb támogatói: Kovászna Megye Tanácsa és Kézdivásárhely önkormányzata, valamint a Zarah Moden, New Fashion, Julius Meinl, Nexxon és brassói AMC cégek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások