Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jelen és jövő a KSE kosárlabdacsapatánál

Jelen és jövő a KSE kosárlabdacsapatánál Sport

A Kézdivásárhelyi SE felnőtt női kosárlabdacsapata tavaly ősszel a Nemzeti Liga 2023–2024-es bajnoki idényének kezdete előtt egy héttel lépett vissza anyagi okokból a megmérettetésből, ám a klub utánpótlás-csapatai folytatják a tevékenységet. A céhes városi kosárlabdázás jelenéről és jövőjéről Lénárt Adolf ügyvezető menedzsert kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

„Kemény gazdasági helyzet volt, nem sikerült az első ligás szerepléshez szükséges anyagi támogatást megszerezni, ezért jobbnak láttuk, ha idejében visszalépünk és az utánpótlásra koncentrálunk” – idézte fel Lénárt a szeptember végi döntés okát, hozzátéve, a leszerződtetett játékosok számára találtak csapatokat a bajnoki idény kezdete előtt. „Fontos lépés volt, hogy a leigazolt játékosokat sikerült más kluboknál elhelyezni” – hangsúlyozta a vezető.

A saját nevelésű játékosok sem maradtak játéklehetőség nélkül. „Domokos Réka Marosvásárhelyre, Kozman Kriszta az ugyancsak a Nemzeti Ligában érdekelt Brassóhoz szerződött, Bara-Németh Beáta pedig Ploiești U19-es csapatához, télen pedig Brassóhoz igazolt” – sorolta.

Lénárt Adolf Claudio Garcia Morales vezetőedző helyzetéről is szólt. „Az egyezségben a felnőttcsapat mellett az utánpótláscsapatok koordinálása is szerepelt, ám egészségügyi okokból haza kellett utaznia. Barátságban váltunk el és abban maradtunk, hogy amennyiben az anyagiak lehetővé teszik felnőttcsapat nevezését a bajnokságba, ősszel visszatérünk a történetre” – fejtette ki a vezető.

Ismét a döntőtorna a cél

Jelenleg 190 gyerek kosárlabdázik Kézdivsárhelyen és környékén, ezért az idei szerényebb támogatást a Minescu János, Csutak András, Farkas Gellérd edzők, Ljubomir Kolarevic koordináló edző és Rendy Hanna kondicionáló edző, masszőr vezette utánpótlás-csapatokba fektették. Ennek köszönhetően a bajnokságban érdekelt korosztályos csapatokkal végig tudják vinni az idényt, emellett U8, U10 és U12-es korosztályokban is foglalkoztatnak lány- és fiúcsapatokat.

Az U15-ös fiúcsapat számára véget ért az országos megmérettetés, ám az U14-, U15- és U16-os lánycsapatok még versenyben vannak. Tavaly a KSE Csutak András edző vezette U13-as lánycsapata az országos döntőtornáig jutva negyedik helyen végzett a bajnokságban. Idén az U14-es kiírásban eddig száz százalékos mérleggel, tíz győzelemmel menetelnek a lányok. „A cél továbbra is az 1–4. helyek valamelyike, ha lehet, akár 1–2 hellyel feljebb a tavalyi helyezésnél” – jegyezte meg. A kisebbek számára a regionális versenyek következnek, majd nyáron, a tengerparton az U10- és U12-es országos bajnokságokon méretnek meg.

A kék-fehérek U15-ös lányai Farkas Gellérd és Csutak András edzőkkel

Lehetőséget biztosítani az ifjaknak

A klub célja nem változott az idők során, hangsúlyozta. „Mindig az volt a célunk, hogy saját nevelésű kosarasaink számára játéklehetőséget biztosítsunk, hogy itthon tudjanak boldogulni. Fontos, hogy lássák, az ifiévek után is biztosítva van számukra a folytatás lehetősége, ha dolgoznak, lehetőségük lesz felkerülni egy felnőtt első- vagy második ligás csapatba.”

Ami a felnőtt csapatot illeti, a vezető lapunknak így nyilatkozott. „Ez pénz kérdése. Ha lesz rá anyagi keret, akár a Nemzeti Liga is szóba jöhet, ha pedig kevesebb pénz lesz, második ligás csapatot szeretnék indítani az ősszel. Jó volna a jelenleg Aradon, Brassóban, illetve Marosvásárhelyen játszó kosarasainkat hazahozni, emellett beépíteni a fiatalabb játékosokat is a felnőtt csapatba. Elsődleges célunk mindig a saját játékosok foglalkoztatása. Ha van 1–2 hiányos posztunk, amelyhez nincs megfelelő játékosunk, csak akkor hoznánk idegent. Mindig ez volt a vezérelv nálunk” – hangsúlyozta.

Hozzátette, a Nemzeti Ligában sok a külföldi játékos, ezért nehéz lenne kizárólag hazaiakól összerakni egy ütőképes csapatot. „Annak örvendenénk a legjoban, ha mindenki a saját nevelésű kosarasaival szállna versenybe. A válogatott számára is az lenne a legjobb, ha hazai kosarasok játszanának” – összegzett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük