Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Íjászverseny Felsőrákoson

Íjászverseny Felsőrákoson Sport

A járvány miatt egy év kihagyás után második alkalommal szervezték meg szombaton Felsőrákos határában a Rika-vár kupa elnevezésű íjászversenyt, amely az Erdély legrangosabb íjászversenyének tartott Erdély Kupa versenysorozat része, és annak ötödik fordulóját képezte.

A versenyre – elsősorban biztonsági okokból – ezúttal is a felsőrákosi volt külszíni bányafejtés meddőhányóin került sor, közel a felsőrákosi bányatóhoz, ahol 87 hagyományőrző íjász gyűlt össze tudása megmérettetésére. Résztvevők nemcsak erdélyi íjászegyesületektől (Marosszéki íjászok, Szirti Sas Íjász Sportklub Alsósófalva, Barcasági Íjászok, nagyenyedi Huszár-és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület) érkeztek, de Magyarországról is. Megyénket a szervező baróti Kárpátok Őrzői Íjászegyesület és a torjai Bálványos fiai Íjászegyesület tagjai képviselték, hagyományos öltözékben versenyezve.

Hirdetés
Hirdetés

A szervezők hálás köszönetüket fejezték ki a baróti polgármesteri hivatalnak és személy szerint Benedek Huszár János polgármesternek a szervezésben nyújtott támogatásért, megjegyezve, hogy az íjászok visszajelzései alapján a baróti kiírás a versenysorozat legsikeresebbjének volt mondható. Volt versenyző, aki már pénteken a helyszínre érkezett, és vasárnapig maradt. Számukra a verseny mellett változatos programokról is gondoskodtak a szervezők. Este a tábortüzek mellett őseink zenéje szólt, péntek este Nagy Botond baróti csillagász a látható égbolt rejtelmeibe kalauzolta őket, és mindemellett az üstök felelősei sem pihentek: pénteken babgulyással, szombaton pörkölttel kínálták a versenyző íjászokat. A főszakács ezúttal is Oláh Kátai Tibor volt.

A tulajdonképpeni verseny szombaton délelőtt 10 órakor kezdődött, a megnyitó eseményen jelen volt Barót polgármestere is, a versenyzőket Demeter Vilmos, a baróti íjászegyesület vezére köszöntötte, aki azonban betegség miatt idén nem versenyezhetett. Az egyesület tagja, Bende Levente a szükséges eligazításokat tartotta meg, Iszlai Kamill-Zsolt bodosi református lelkész pedig áldását adta a versenynapra. A versenypályán 21 cél volt található, közöttük egyszerű és technikai cél, utóbbi azt jelenti, hogy vagy a cél, vagy az íjász volt mozgásban, úgy kellett lőnie. Fél lábról vagy térdelve is el kellett találni a céltáblát, sőt, a régi idők harcait imitálva, egy faló hátáról három irányba is lehetett célozni.

Díjakat HBM (Horse Bow Modern) és HBN (Horse Bow Natural) – modern és természetes lovasíjak kategóriákban osztottak, a szervező egyesület tagjai közül a következőknek. HBM: veteránok (51 év felett): Toma Ioan 2. hely, Tóth Levente, 3. hely. Seniorok (21-50 év között): Tóth Dénes 2. hely. 15 év alatti versenyzők: Toma Janika 1. hely., Tókos Zonga 1. hely, Oláh Regő 3. hely. Nők, 51 év felett: Demeter Éva, 2. hely. A HBN-íjak kategóriájában Tóth Tamás a 15 éven aluli versenyzők között első, Tóth Ákos a hetedik lett – számolt be az eredményekről lapunknak Demeter Éva szervező.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük