Felhívás!

Folytatódik az álomszereplés?

Folytatódik az álomszereplés? Sport

Amennyiben a várakozásokon felül szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott még egy mérkőzést nyer az Európa-bajnokság középdöntőjében, jó esélye van kijutni az áprilisi olimpiai selejtezőtornára.

A magyar válogatott egy Svédország elleni győzelemmel a legrosszabb forgatókönyv esetén is csoportja 5. helyén végezne (ha öt hatpontos csapat lenne, és a minitabellán a legrosszabb lenne a gólkülönbsége), azaz legalább a 10. helyen zárná a kontinenstornát. De nyilván megvan az esélye arra is, hogy elődöntőbe jusson, amire az Eb-k történetében még soha nem volt példa. Világversenyen legutóbb a 2012-es londoni olimpián jutott a legjobb négy közé a férfi válogatott, ezt megelőzően pedig az 1997-es, Japánban rendezett világbajnokságon volt elődöntős.

A kontinenstorna rendkívül fontos állomása az olimpiai kvalifikációnak. Az Európa-bajnok kijut a nyári, tokiói ötkarikás játékokra, a további két legjobban szereplő csapat pedig – a korábban olimpiai kvótát, vagy selejtezős részvételt nem szerzett együttesek közül – ott lehet a selejtezőtornán.

A középdöntőben szereplő 12 együttes között öt olyan van, amelynek már biztos a helye a selejtezőtornák egyikén: Norvégia, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország, vagyis magyar szempontból nagy ellenfélnek Szlovénia, Portugália, Izland, Ausztria, Csehország és Fehéroroszország számít. Ebből a hat válogatottból kellene ötöt megelőznie Gulyás István szövetségi kapitány csapatának, és a középdöntő második fordulója után úgy tűnik, ehhez már csak egy győzelemre van szüksége.

A magyar együttes ma 21.30-tól a pont nélkül álló Svédországgal, másnap 17 órától – tehát csupán 18 órával később – pedig Portugáliával találkozik. Az előző kontinenstornán ezüstérmes svédek már nem reménykedhetnek az elődöntőbe kerülésben, ennek ellenére bizonyára motiváltak lesznek, mivel hazai közönség előtt szerepelnek. A portugálok motivációja még kézenfekvőbb, hiszen nekik még jó esélyük van a négy közé kerülni.

A középdöntő végén pontegyenlőség esetén előbb az egymás elleni eredmény, majd a gólkülönbség rangsorol, így a magyarok egy esetleges szlovén–izlandi–magyar hármas holtversenyből is jól jönnének ki, ami az olimpiai selejtezőtornára jutás szempontjából azért fontos, hogy Szlovénia, Portugália és Izland közül legalább kettőt maguk mögé utasítsanak.

A középdöntő bécsi és malmői csoportjából is az első két-két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik helyezettek pedig az ötödik helyért játszhatnak. A 7–12. helyezéseket a középdöntős szereplés alapján osztják ki.

A II. csoport állása (Malmö): 1. Norvégia 6 pont, 2. Szlovénia 4 (79–75), 3. Magyarország 4 (82–82), 4. Portugália 2 (88–87), 5. Izland 2 (73–79), 6. Svédország 0.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.