Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fejlődésben

Aki interneten követi a sporteseményeket, jól érzékelhette az elmúlt évtized változásait. Noha sok-sok ágazatban a fejlődés egyben könnyítést, egyszerűsítést, kényelmesebbet stb. jelent, az internetes sportközvetítésekre ez alig érvényes.
Régebb a mérkőzések, viadalok írásos beszámolóinak, tudósításainak szövegeihez gyakran mellékeltek olyan videofelvételeket, ahol a gólok, jelentősebb mozzanatok egy-két kattintásra szabadon láthatóvá váltak. Ma? Több ilyen kombinált tudósítás előfeltétele az, hogy az ügyfélnek kontója legyen a közösségi oldalakon, vagy legyen előzetes bejelentkezése (regisztrálás), esetleg különféle okostelefonos applikációkat használjon, stb. stb. stb. – a lényeg az, hogy a szöveges tudósítás videóihoz valami külön feltétel vezet.
Régebb az Európai Labdarúgó-szövetség honlapján a mérkőzések írásos közvetítéseit úgy lehetett követni, hogy egy max. 10×10 centis ábrán minden lényeges adat folyamatosan látható volt, s egy mozgó színes vonal jelezte, éppen melyik kapu közelében van a labda. Ma a fő adatok csak plusz kattintásokkal érhetők el, a fejleményeket csak az oldal elmozdításával lehet követni, és nem ritka, hogy minden egyes perc és mondat mellett ott van a tudósító katicabogárnyi arcképe. Vannak sport web-oldalak, ahol a képernyőt takaró reklám törlése, vagy a regisztrációs parancs megtagadása a közvetítés letiltásával vagy akadozásával jár, sokszor a regisztráció voltaképpen csapda, ami plusz szolgáltatás elfogadására kötelez.
Mindentudó informatikus most azt mondja, haladni kell a korral. Hát persze. Csakhogy a katedrálist sem úgy tatarozzák, hogy a hatvan éve oda járó nannyó és papó alpinistatanfolyam elvégzése után tudjon a márványlépcsőkön felkapaszkodni. Hanem úgy, hogy az előzőnél simábban, esetleg kerekesszékben is könnyebben eljusson az utcáról az oltár közelébe…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük