Felhívás!

A nézők visszatérését sürgetik a lelátókra

A nézők visszatérését sürgetik a lelátókra Sport

Egyre több szó esik a romániai központi sajtóban arról, hogy a labdarúgó-szövetség sürgetné a nézők korlátozott számba való visszatérését a stadionok lelátóira, hiszen a mérkőzések hangulata nem az igazi nélkülük. Romániában tavaly március óta nem lehetnek jelen szurkolók a lelátókon semmilyen sporteseményen.

Kedden az Agerpres arról tájékoztatott, hogy Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, illetve Vlad Voiculescu, az egészségügyi tárca vezetője találkozott egymással és egyeztettek arról, miként lehetne megnyitni a sportlétesítmények kapuit a nézők előtt. Konkrét döntésről viszont nem számolnak be, csupán az derül ki a közleményből, ez is napirenden volt a két miniszter megbeszélésén. „Világos törvényi keret kidolgozása a szurkolók sporteseményekre való visszatérésének érdekében, szigorú szabályozás mellett, annak érdekében, hogy a résztvevők egészsége ne forogjon veszélyben; a nézők részvételének körülményei a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzésein” – olvasható a közleményben, a megbeszéltek egyik napirendi pontjában. Szó volt arról is, hogy szükség lenne egy eljárásra, amely által a sportolók koronavírus-tesztelése gyorsabb és olcsóbb legyen.

Ugyanakkor a Román Labdarúgó-liga (LPF) összeállította a stadionok biztonságossá tételéhez szükséges dokumentációt, amelyben leszögezik a házigazdák, illetve a mérkőzésre érkező nézők kötelességeit. Mindezek akkor lépnének életbe, amennyiben zöld utat kapnának a járványügyi hatóságoktól. A protokoll egyébként azokat a szabályokat alkalmazza, amit az európai szövetség korábban már jóváhagyott. Többek között azt írja elő, hogy a lelátók kapacitásának csak a 30 százalékába engedhetnek be nézőket, akiknek a beléptetéskor testhőmérsékletet mérnek. Névre szóló belépőket lehet csak forgalmazni, és az ülésrendet úgy kell alakítani, hogy minden néző között meglegyen a minimális 2 méteres távolság. A nézők kötelezően maszkot kell viseljenek, illetve kezüket fertőtleníteni kell. Ugyanakkor a szervezőknek fertőtleníteni kell a nézők által használt helyeket. Természetesen a fertőzött személyek nem válthatnak jegyet a meccsre, de azoknak sem lesz belépési joga, akik 14 nappal a találkozó előtt fertőzöttek voltak, vagy fertőzött személyekkel voltak kapcsolatban.

Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke korábban már reményét fejtette ki, hogy március 28-i, Románia – Németország világbajnoki selejtezőt nézők előtt rendezhessék Bukarestben. „Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a román kormány és az UEFA szakembereivel, és remélem, hogy március elején bejelenthetjük, hogy milyen szcenárió mellett döntöttünk” – nyilatkozta Burleanu.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.