Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A nézők visszatérését sürgetik a lelátókra

A nézők visszatérését sürgetik a lelátókra Sport

Egyre több szó esik a romániai központi sajtóban arról, hogy a labdarúgó-szövetség sürgetné a nézők korlátozott számba való visszatérését a stadionok lelátóira, hiszen a mérkőzések hangulata nem az igazi nélkülük. Romániában tavaly március óta nem lehetnek jelen szurkolók a lelátókon semmilyen sporteseményen.

Hirdetés
Hirdetés

Kedden az Agerpres arról tájékoztatott, hogy Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, illetve Vlad Voiculescu, az egészségügyi tárca vezetője találkozott egymással és egyeztettek arról, miként lehetne megnyitni a sportlétesítmények kapuit a nézők előtt. Konkrét döntésről viszont nem számolnak be, csupán az derül ki a közleményből, ez is napirenden volt a két miniszter megbeszélésén. „Világos törvényi keret kidolgozása a szurkolók sporteseményekre való visszatérésének érdekében, szigorú szabályozás mellett, annak érdekében, hogy a résztvevők egészsége ne forogjon veszélyben; a nézők részvételének körülményei a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzésein” – olvasható a közleményben, a megbeszéltek egyik napirendi pontjában. Szó volt arról is, hogy szükség lenne egy eljárásra, amely által a sportolók koronavírus-tesztelése gyorsabb és olcsóbb legyen.

Ugyanakkor a Román Labdarúgó-liga (LPF) összeállította a stadionok biztonságossá tételéhez szükséges dokumentációt, amelyben leszögezik a házigazdák, illetve a mérkőzésre érkező nézők kötelességeit. Mindezek akkor lépnének életbe, amennyiben zöld utat kapnának a járványügyi hatóságoktól. A protokoll egyébként azokat a szabályokat alkalmazza, amit az európai szövetség korábban már jóváhagyott. Többek között azt írja elő, hogy a lelátók kapacitásának csak a 30 százalékába engedhetnek be nézőket, akiknek a beléptetéskor testhőmérsékletet mérnek. Névre szóló belépőket lehet csak forgalmazni, és az ülésrendet úgy kell alakítani, hogy minden néző között meglegyen a minimális 2 méteres távolság. A nézők kötelezően maszkot kell viseljenek, illetve kezüket fertőtleníteni kell. Ugyanakkor a szervezőknek fertőtleníteni kell a nézők által használt helyeket. Természetesen a fertőzött személyek nem válthatnak jegyet a meccsre, de azoknak sem lesz belépési joga, akik 14 nappal a találkozó előtt fertőzöttek voltak, vagy fertőzött személyekkel voltak kapcsolatban.

Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke korábban már reményét fejtette ki, hogy március 28-i, Románia – Németország világbajnoki selejtezőt nézők előtt rendezhessék Bukarestben. „Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a román kormány és az UEFA szakembereivel, és remélem, hogy március elején bejelenthetjük, hogy milyen szcenárió mellett döntöttünk” – nyilatkozta Burleanu.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük