Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újraindul a KreaKids

Újraindul a KreaKids Kultúra

A járványügyi helyzet miatt fél évre bezárta kapuit a KreaKids Stúdió, ám a héten újra megnyitotta azok számára, akikhez közel áll a rajz, a design, a varrás és a „kreás” hangulat. Újdonság, hogy mostantól a „bütyköldék” is szerepet kapnak, hiszen a legkisebbeket is várják az oktatók. A KreaKids stúdió mentoraival beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Több mint fél év telt el azóta, hogy nem tudtok együtt alkotni. De itt az idő újra kreáskodni. Milyen érzés az újrakezdés?

– Izgatottan várjuk, hogy együtt alkossunk a gyerekekkel a stúdióban! Együtt hallgassuk az üvöltő zenét, együtt nevessünk, együtt üljünk a nagy szabóasztalra, és lógassuk a lábunkat, miközben fércelgetünk. Várjuk a varrógépek kattogását, a sok színes festékkel mázolást, a makettek smirglizését-csiszolását. Ezek mind kreás életérzések, ezekért várjuk a nyitást!

– Mit csináltatok az elmúlt időszakban?

– Még az egészségügyi válsághelyzet berobbanása előtt nekifogtunk két kollekció megvalósításának: a kisebb korosztállyal a tervezési fázisban azt kutattuk, kiben milyen erőforrások húzódnak meg, s ezeket a rejtett kincseket a négy természeti erőforrás – a tűz, víz, föld, levegő – melyikének tudják inkább megfeleltetni, illetve, ha alakot válthatnának, melyikké változnának. A nagyobb korosztállyal is hasonló témakört járunk körül egy igazán különleges, kizárólag műanyag hulladékokat felhasználó közös projekttel. Velük azonban próbálunk olyan tapasztalásokat feldolgozni, amelyek hol negatív, hol pedig pozitív nézőpontból, de mindenképpen a figyelmünket hívják fel arra, hogy nekünk, embereknek sokkal több alázattal és óvatossággal kell viszonyulnunk a minket körülvevő világhoz, magához a természethez. Ezek a munkák időközben félbeszakadtak, de ideig-óráig támaszunk volt az otthon-maradásban a KreaChallenge, amin keresztül nagy örömünkre nem csak a kreásoktól, hanem a stúdió egykori diákjaitól is érkeztek be munkák, illetve külsős érdeklődők is vállalták a kihívást. A nyári táborain „pótlásaként” a hosszas szünet végén sikerült egy kisebb csapattal kirándulást szervezni Eszenyőre, ahol egy igazi nyár végi, színekben pompázó, szabadtéri tevékenységben vehettünk részt: Páll Etelka tanított minket a környezetünkben fellelhető festőnövényekkel színezni gyapjút és pamutot. Az itt festett alapanyagok ihlették a következő kollekciónkat.

– Vártok újakat is a csoportba. Pontosabban kik mehetnek?

– Legfőbb újdonság az új kreás tanévben a Bütykölde. Itt az ideje, hogy az óvodás korúak is megkapják különálló csoportjukat, emellett változatlanul fogadunk nagyobb, alkotni vágyó diákokat is kisiskolás kortól egészen 18-19 éves korig.

– Mi a célotok erre az évre?

– A tizedik tanévet nyitjuk meg, készülünk nagyot ünnepelni a stúdió születésnapja alkalmából, minden, ami alakot ölt ebben az évben a Kreában, erre az eseményre is készül többek között. A hosszabb távú céljainkkal ezúttal körültekintőbbnek kell lennünk, arra is készülünk, ha ismét zárni kell a kapukat, akkor se kelljen abbahagyni a munkát, megszakítani a kapcsolatot, s ezek a megoldások lehetőleg ne a számítógép előtt eltöltött órák számát növeljék a gyerekeknél, hanem éppen ellenkezőleg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük