Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tompa Andrea „hazatér” egy hétre

Tompa Andrea „hazatér” egy hétre Kultúra

Jövő héten Székelyföldi körút haza címmel tart felolvasóesteket Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Kovásznán, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhely Tompa Andrea kolozsvári születésű, Magyarországon élő író.

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett felolvasások első állomása Csíkszereda, ahol 18 órától a Csíki Moziban találkozik olvasóival az írónő. Január 24-én 18 órától Kovásznán, a városi művelődési házban, 25-én 18 órától Székelyudvarhelyen, a városi könyvtárban, 26-án ugyancsak 18 órától Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban, és 27-én 17 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban tartják a beszélgetéseket.

Tompa Andrea író, színikritikus Kolozsváron született, 1990 óta Budapesten él. 2009–2015 között a Színházi Kritikusok Céhének vezetője. 2015-től 2020. szeptember 1-ig a Színház folyóirat főszerkesztője, 2020. szeptember 1-től a Színház Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Tompa Andrea az író-olvasó találkozókon a most készülő, ötödik regényéből is felolvas (Fotó: Dimény H. Árpád)

A szerző első regénye, A hóhér háza a ’80-as évek Kolozsvárján játszódik le, az egyes szám harmadik személyben elbeszélt történet főszereplője egy középiskolás lány. A Fejtől s lábtól két erdélyi orvos a Trianon árnyékában lejátszódó története, az Omerta a kommunista rezsim kezdetét eleveníti fel négy elbeszélő hangján. A negyedik regény, a Haza a máról szól. Főhőse egy író, aki új hazában új életet választott.

„De hol a haza, és hol van az otthon? Az az otthon, amit évtizedek alatt épített fel az ember felnőtt élete során, vagy ahol megszületett, ahonnan eljött, amit talán mégsem hagyott maga mögött egészen?” – többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Tompa Andrea negyedik regénye, és erre kaphatunk választ az író-olvasó találkozókon, amelyeken a szerző ígérete szerint a most készülő, ötödik regényéből is felolvas.

Tompa Andrea székelyföldi körútját a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület kezdeményezte, együttműködésben Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Kézdivásárhely kulturális intézményeivel.

Fotó: Beliczay László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük