Felhívás!

Tízéves a kézdi színház

Tízéves a kézdi színház Kultúra

Tegnap nagyszabású, egész napos ünnepséget tartottak a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban. A rendezvény apropójaként a tíz éve alakult színház születésnapja szolgált, az intézmény ugyanakkor felvette az Udvartér Teátrum nevet.

Az ünnepség jubileumi kiállítással kezdődött a kulturális intézmény dísztermében, ahol az eddig műsorra tűzött, saját produkciók plakátjai voltak közszemlére helyezve. A jelenlevőket Lung László Zsolt, a Vigadó igazgatója köszöntötte, elmondva: egy évtizeddel ezelőtti írásban olvasta, hogy csak akkor érdemes színházat alapítani, ha tíz év múlva is el tudjuk mondani, hogy létezik. „Elértünk ehhez a ponthoz is. A színház munkája sok mindenben befolyásolta az intézmény életét, a működésével párhuzamosan elindult a Macskakő diákszínjátszó csoport Kolcsár József vezetésével” – mondta a kulturális hajlék vezetője.

A Kovács Hunor zongorajátékával, valamint Kiss László színész előadásával színesített kiállításmegnyitón felszólalt Rancz-Gyárfás Hanna, a Macskakő társulat tagja, aki személyes hangvételű, vallomásként értékelhető beszédében mondta el, hogy mit jelentett számára bekerülni a csoportba, milyen élményekkel gazdagodott, és milyen kihívásokkal szembesült gyerekként, majd kamaszlányként. „Bármit is gondoltam városunk színházáról, ez a hat év teljesen felülmúlta, átírta, megmagyarázta, kitökélyesítette azt. (…) Amióta az életem részének mondhatom, minden ott eltöltött perc ráébreszt valamire, eljuttat önmagamhoz, kinyitja előttem a világot” – fogalmazott Hanna.

Az esemény délután három órakor plakettavató-ünnepséggel folytatódott. A Vigadó bejárata mellett levő feliratos tábla leleplezésén a jelenlevőket Kolcsár József színész, a színház művészeti igazgatója köszöntötte, majd Bokor Tibor polgármester mondott beszédet. „Színházunk 2008-ban alakult, és Tamási Áron darabjával beírta magát a kézdivásárhelyi színháztörténelembe, valamint a színházszerető emberek szívébe. Sokan hitetlenkedve nézték indulását, mások kirobbanó lelkesedéssel fogadták. Egy város, főleg egy kisváros kulturális értékei révén tud naggyá válni. Az a város, amelyben meghatározó teret kap a kultúra, gazdagabb és színesebb lesz. Ezért tartom nagyon fontosnak az Udvartér Teátrum fejlődését, szárnyalását” – mondta az elöljáró, aki után Nagy-Babos Tamás magyartanár, a teátrum kuratóriumi tagja alkalomra írt, Ünnep című versét olvasta fel, majd Szöllősi Tamás kuratóriumi elnök is szólt a jelenlevőkhöz.

A Fórika Balázs kántor és Keresztes Ágnes, a Macskakő társulat volt tagja, jelenleg Szatmáron tevékenykedő színésznő közreműködésével lezajlott ünnepség végén Kolcsár József és Bokor Tibor leleplezte az emléktáblát, majd a nap a színház életével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. A plakett leleplezése előtt Kolcsár József tolmácsolta Fekete Péter, Magyarország kultúráért felelős államtitkárának levelét, amelyben a politikus a tízéves születésnaphoz és a névadáshoz gratulált.
Este teltház előtt adták elő a Hatházi András által rendezett, Ünnep című évadnyitó előadást.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 14., 14:10
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Elolvasva ezt z örömteljes hírt, én csak gratulálok a színház 10 éves múltjához, viszont nagyon szomorúan töltött el az a hír, hogy ettől a perctől már nem “VIGADÓ” hanem mint UDVARTÉR TEÁTRUM -ba fogunk menni. Miért is szomorodtam el? Azért, mert a VIGADÓ a szívemhez a szívünkhöz nőtt, hisz neki nem 10 éves múltja van, hanem több mint 100 éves. E száz év alatt a színjátszás, kisebb nagyobb szünetekkel de mindég újra kibontotta sikeresen szárnyait, a Kézdivásárhely és környéki lakósok örömére. Nem tudom, hogy a jelen döntést hozó kuratóriumot mi késztette arra, hogy a VIGADÓT megtagadják, hisz az utóbbi sikeres 10 éves fennállását ünneplő színészeket ez a VIGADÓ fogadta be, és adott lehetőséget nekik, hogy szárnyaikat bontogatva, bizonyítsanak a kultúra, színjátszás terén. S most, hogy tíz év öregségüket megérték, a befogadó VIGADÓ- t megtagadták! Még a TEÁTRUM szó kiejtése is hátborzongató, mert nem magyar szó! UDVARTÉRI SZÍNHÁZ, ez valahogyan másképpen hangzik, de az UDVARTÉRI az valahogy nem a színházzal, annak épületével hozható össze. Én személy szerint tiltakozom az új elnevezésért, mert lám engedd be házadba az idegent, és megjárod, mert kiver otthonodból! Itt a nevet vette el, a várostól, amelyet szüleink, nagyszüleink, dédszüleink oly sokszor el emlegettek!

  • User
   Dátum: 2019. október 14., 22:14
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Kedves hölgyem/uram,
   A kézdivásárhelyi Városi Színház idén 10 éves, és a jeles ünnep apropóján döntöttünk, hogy ideje kilépni a névtelenségből. Egy olyan nevet kerestünk, amely igazán kézdivásárhelyi, bárki a városhoz kötheti és meghatározza a színház jellegét. Így lett az Udvartér Teátrum, amely a miénk, velünk együtt és belőlünk építkezik.
   A Vigadó épületében két intézmény működött. A Vigadó Művelődési Ház, amely a város kulturális életének fő gócpontja, és vele, kéz a kézben a színház. A Vigadó neve 1902-es fennállása óta továbbra sem változott.
   Ezentúl is hasonló minőséggel és odaadással várja mindkét intézmény a programjaira, úgy a Vigadó Művelődési Ház, mint az Udvartér Teátrum.
   Maradok tisztelettel, Szöllősi Tamás, a kuratórium elnöke.

  • User
   Dátum: 2019. október 14., 22:02
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Ha már ennyire szívén viseli a Vigadó sorsát, illene azt is tudni, hogy a Vigadó és a színház két különálló intézmény, amely ugyanabban az épületben működik. A Vigadó továbbra is Vigadó marad, a színházat nevezték át Városi Színházról Udvartér Teátrumra.