Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szoboravatás Esztelneken

Szoboravatás Esztelneken Kultúra

Tegnap leplezték le és adták át Nagy Mózes mellszobrát Esztelneken, a ferences templom és az általános iskola közötti téren. Az iskolaalapítóra szentmisével és ünnepi műsorral emlékeztek.

Hirdetés
Hirdetés

A Nagy Mózes-emlékmisét P. Urbán Erik, a Szent Istvánról elnevezett ferences rendtartomány tartományfőnöke celebrálta. Prédikációjában a közösség erejéről beszélt, és Nagy Mózest méltatta, aki szintén a közösséget helyezte előtérbe. „Miután elvégezte tanulmányait, pappá szentelték, létrehozta a ferencesek rendjét Esztelneken, majd megalapította az iskolát, hogy a tanuló ifjúság képezhesse magát” – ismertette az iskolaalapító életútját Urbán.

A szentmise után Fülöp István, az esztelneki Nagy Mózes Általános Iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és a megjelent világi és egyházi elöljárókat: Fejér László Ödön szenátort, Tamás Sándor megyetanácselnököt, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatóját, Bejan Andrást, a kézdiszentléleki Apor István Általános Iskola igazgatóját, Rancz-Gyárfás Elemért a templommal szemben elhelyezett szobor mellett.

– 400 évvel ezelőtt Esztelneken született egy fény, amely erősödött, majd szellemiségével bevilágította nem csak a falu, hanem Felsőháromszék katolikus helyzetét, szellemi és kulturális életét – méltatta Nagy Mózest az iskolaigazgató, hozzátéve, hogy az esztelneki iskola 11 évvel ezelőtt vette fel a nevét, mivel kisebbik jogutódja akart lenni ennek a hatalmas szellemi örökségnek. Elmondta, idén a község méltón akart bekapcsolódni ezzel a 340 éves iskola ünnepségsorozatába, azonban a világjárvány szólt közbe.

Ezután az erdővidéki Kájoni Consort régizene-együttes műsora következett, majd Nagy Tamás tanár, költő szavalt.

Tamás Sándor megyetanácselnök külön kiemelte Varga Attilának, az Esztelnekért Egyesület elnökének, polgármesterjelöltnek a munkáját.

– Nem önmagában a 340 év a fontos, hanem inkább a 340 évfolyam, a sok-sok művelt ember, akik komolyan vették a tanulást és Nagy Mózes szellemét – mondta.

Ezt követően a tanácselnök és Varga Attila leleplezte Nagy Mózes mellszobrát, Tódor Előd képzőművész alkotását, melynek alapzatát a kézdiszentléleki Bartalis család készítette.

Varga Attila megköszönte azok munkáját, akik segítettek létrehozni az eseményt. „Úgy éreztük, Esztelnek közössége ennyivel tartozik a nagy iskolalapítónak” – emelte ki, hozzátéve, nemsokára kiadnak a Kovászna Megyei Művelődési Központtal közösen egy kötetet Nagy Mózes munkásságáról.

Az ünnepség végén Rancz-Gyárfás Hanna, kantás tanuló szavalta el Reményik Sándor egyik odaillő versét, majd a Kájoni Consort együttes adta elő műsorának második részét. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük