Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sokféle talentum keresi a helyét

Sokféle talentum keresi a helyét Kultúra

A Székely Mikó Kollégiumban minden tehetség megtalálja a helyét, a közhiedelemmel ellentétben nem a matematika dominanciája a jellemző – a tehetségnappal is ezt bizonyítja a nagy múltú iskola. Tegnap ismét különösen jó volt iskolába menni, a frontális oktatást kiszorították az interaktív, játékos foglalkozások.
A Székely Mikó Kollégiumot 2012-ben elsőként akkreditálta Kiváló Tehetségpontként a magyarországi Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (azóta 14 hasonló van régiónkban, köztük egyesületek és óvodák is), számtalan jó pályázati lehetőséget kínálva, közvetítve számukra. A Mikó tanárai több szakmai konferencián vettek részt, amelyek nagyon hasznos felkészítőnek bizonyultak számukra, mondta Krecht Gyöngyvér némettanárnő, programkoordinátor.
– A tehetségek felismerése, beazonosítása az első és legfontosabb lépés, de a tanítási módszerekhez, a tehetségápoláshoz is nagyon sok útmutatást kaptunk. Mindhárom csapatmunkát feltételez, már csak azért is, mert egy kiváló tehetséget, aki nem találja a helyét németórán, de mondjuk kiváló szavaló vagy robotika-szakértő, nem kínozunk erősen, inkább a kolléga figyelmét hívjuk fel rá.
Iskola másképpen volt a tegnapi nap is, noha nem az így elnevezett programsorozaton belül: azoknak a diákoknak szóltak a több tantárgyhoz kapcsolódó foglalkozások, akik különös hajlamot éreznek magukban valami iránt, legyen az a versmondás, zene, logikai játékok, színjátszás, nyelvészkedés vagy sakkjáték. A tehetségsegítő tanárok a legkisebbektől a legnagyobbakig sok gyereket bevontak a több színtéren zajló foglalkozásokba: a biológiai laboratóriumban a harmadikosok tanulmányozhatták a kitömött állatokat, belenézhettek a mikroszkópba; a díszteremben az iskola középiskolás CanSat csapata mutatta be kicsi műholdját, amellyel a Konstancán megrendezett országos versenyen a II. helyet értek el a hétvégén, no meg a lego elemekből készített robotjaikat.
A fizika szakteremben sakkjátékkal edzették logikájukat és előrelátó képességüket a diákok, a konferenciateremben Caragiale-átdolgozást, magyar mesejátékot, német nyelvű színdarabot mutattak be a gimnazisták. A kémia és az ének-zene, a sport (floorball) és az Arany János-versek mind-mind egy-egy színfoltot jelentettek a sokféle tehetséget felkaroló rendezvénysorozatban. Természetesen a matekesek is kibontakozhattak, ezúttal érdekesebbnél érdekesebb logikai játékokkal, ördöglakatokkal és különleges tangramokkal szórakozhattak a diákok, kivételesen szerencsés helyzetben, mert a líceum gazdagon felszerelt hasonló, játékos tanulást biztosító eszközökben. A tehetségnap rendezvényei külsősök által is látogathatók voltak, számos olyan szülő is érdeklődött, akinek (még) nincs gyereke a kollégiumban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük