Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Oktatási központot és hagyományéltető házat létesítenének

Oktatási központot és hagyományéltető házat létesítenének Kultúra

Vasárnap a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben az Erdélyi Szakmai és Karrierközpontot mutatták be Régeni Orbán Ferenc Ördögtánc című könyvével egyetemben.

Hirdetés
Hirdetés

Az érdeklődőket az erdélyi körutat szervező Nyitva van az aranykapu – Hagyományéltető Ház ügyvezető igazgatója, a marosvásárhelyi születésű Kövesdi Judit köszöntötte. „Harmincöt évig külföldön éltem, majd megismertem dr. Veres Zoltánt, az 1990 óta működő Központi Közösségi Alapítvány elnökét, akinek tervei meggyőztek, így hazatértem, és hét éve együtt dolgozunk”. Veres Zoltán orvos, táplálkozási tanácsadó, természetgyógyász, mesterszakács tizenöt évig Japánban tanult, tagja a Japán császári tanácsnak, a harcművészetek mestere.

Kövesdi Judittal kifejtették, céljaik az erdélyi magyar fiatalok itthon tartása, egy példa nélküli összefogás teremtése Erdélyben, egymás segítése, a hagyományok és a szakrális tudás újraélesztése, gyakorlása, egy önfenntartó közösség kialakítása, ennek érdekében oktatóközpont, illetve hagyományéltető ház létesítése a Bekecs-hegy (Maros megye – szerk.) lábainál. „Az alternatív oktatási központban (az Erdélyi Szakmai és Karrierközpontban – szerk.) óvodáskortól egyetemi szintig oktatnák a fiatalokat azzal a céllal, hogy itthon tanuljanak, majd érvényesüljenek. Ugyanis az iskolában illúzióvilágról tanulnak a gyerekek, aminek semmi köze nincs a valós világhoz.” Megjegyezték, bárki csatlakozhat, segíthet a célok megvalósításában bármilyen minimális összeggel, például téglajegyek vásárlásával.

„Jó minőségű alapanyagaink vannak, a cél, hogy ezt késztermékként értékesítsük” – ezt tartja Veres Zoltán az itthon való boldogulás, az önellátó közösségek létrejötte kulcsának. Hozzátette, visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő támogatásokat adnak a vállalkozóknak. Előbbiek törlesztése év végén történik, úgy, hogy 30 százalék megy a kölcsön törlesztésére, míg 70 százalék a vállalkozónál marad. Hozzátették, segítenének azoknak, akik itthon szeretnének boldogulni, ahogy azoknak is, akik külföldről jönnek haza végleg, vállalják, hogy 10 évig nem hagyják el a szülőföldet.

Régeni Orbán Ferenc vállalkozó, író, az alternatív oktatási központ vezetője kifejtette, Erdélyben 3600 településen élnek magyar, illetve székely gyerekek, és őket szeretnék itthon tartani. „Segítőtársakat keresek minden településen, aki a valós világban használható dolgokra tanítja a gyerekeket. Ha találok egy-egy ilyen személyt, megtanítom, hogyan kell ezt csinálni.”

Megjegyezte, rengeteg igény van szakemberekre. „Mi megtanítjuk a gyerekeknek, fiataloknak, hogy ne szakképzetlen vagy betanított, külföldön aprópénzt kereső munkások legyenek, hanem itthon rendes pénzt kereső szakemberek, vállalkozók. A lényeg minél korábban megfertőzni a pénz fogalmával a gyereket”, summázott a húszévesen Jugoszláviába szökött, később Magyarországon és Németországban dolgozó Orbán Ferenc. Az Ördögtánc című, 2007-ben írt, majd 2014-ben kiadott könyve két évet (1989–1990) elevenít fel a szerző életéből, aki munkavállalóból előbb ügyvezető igazgatóvá, majd sikeres vállalkozóvá vált az évek során.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások