Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Népzene és sok más az egész családnak!

Népzene és sok más az egész családnak! Kultúra

Idilli kép: kék ég, zöld fű, magasló fenyők, hegedű, bőgő, bárácsa és ének hangja, szaladgáló gyerekek. Ilyen a II. Erdélyi Fiatal Családos Zenészek találkozója a zabolai Csipkésben.

Hirdetés
Hirdetés

A minitábor formát öltő rendezvény ottalvós, hiszen júliusban még a hegyek közelében is kellemes az idő és bár 12-13. éppen hétköznapra esik, itt az erdő alatt senkit sem zavar a muzsika. A kicsik „agyagoznak”, illetve nemezből készítenek babát, virágot vagy egyéb tárgyakat, ki-ki a saját ügyességéhez mérten. A rendezvényen állandók a
gyerekprogramok, így a szülők egyfajta népzenei jam sessiont tartanak. A muzsika folyamatosan szól, néha hangosítva, néha csak a Csipkés Tábor egyik-másik sarkából, ahol a muzsikusok vagy gyakorolnak, vagy egymásnak tanítanak egy dallamot, amit a többiek még nem ismernek.

Ha zene van, nyilván közel áll a tánc is, gyerekek, de szülők is ropják. Van olyan zenész is, aki más hangszerrel próbálja ki magát, de gyakori, hogy egy-egy dal régiónként eltérő változatát is elhúzzák. A népzene színessége visszaköszön a felhozatalból, hisz a bonchidai, a marosmenti mellett jól felismerhető a gardony
hangjáról a gyimesi dallam is. A hangulat magáért beszél: a zenészek másképp viselkednek egymás közt, mint
fellépésen, nem ritka az sem, hogy igyekeznek egymást túllicitálni egy-egy táncrend alatt. Öröm a fülnek és a léleknek is ha két jó prímás egymással méri össze tudását, tempóban és technikában.

Ebből az utóbbiból a második nap estéjére is jut – ez már közönség előtt zajlik, akik a szabadtéri színpad előtt élvezik a nem hétköznapi bemutatót. Egy dolog biztos: ha sok zenész gyűl össze és együtt muzsikálnak, abból baj nem lehet… Az esemény a BGA Zrt. Támogatásával valósult meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük