Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Minden osztályban van egy vesztes

Minden osztályban van egy vesztes Kultúra

Rendkívüli online író-olvasó találkozóra került sor csütörtök délután a Székely Mikó Kollégiumban, ahol a diákok Wéber Anikó íróval beszélgethettek legismertebb könyvéről és más, az írással kapcsolatos témákról.

A Székely Mikó Kollégium könyvtárának olvasóterme kisdiákokkal telt meg csütörtök délután, akik már régóta vártak a találkozóra, amit online sikerült összehozni – mondta Forreiter Csilla könyvtáros. Wéber Anikó könyvei a kisgyerekeknek és a tinédzsereknek szólnak, jelenleg egyetlen példány sincs az író műveiből a könyvtárban, ugyanis kézről kézre adják azokat. A legismertebb könyv Az osztály vesztese, amit nemcsak a diákoknak, hanem szülőknek, pedagógusoknak is ajánlanak, hiszen olyan témákat boncolgat, mint a bántalmazás, de az áldozat mellett a bántalmazó és a megfigyelők szemszögéből is.

Hirdetés
Hirdetés

Wéber Anikó elmesélte a jelenlévőknek, hogyan vált íróvá. Mint mondta, regényének hőseit a pedagógusi munkája során megismert diákokról mintázta, azt szerette volna megmutatni, mit éreznek ők igazából. Kiemelte: fontos tudni, hogy szinte minden diák valamilyen formában az osztály vesztesének érzi magát, és jelen van az irigység is, holott lehet, hogy az, akire irigyek, pont az ő életükre vágyik.

A bemutatkozás után a diákok kérdeztek is az írótól, aki készségesen válaszolt minden kérdésükre: arra, hogy miként születik meg egy könyv, hogyan alakítja a szereplői sorsát, milyen érzések kavarognak benne egy-egy történet megírásakor. Wéber Anikó szerint fontos, hogy az iskolai bántalmazásról minél több könyv szülessen, hiszen nagyon időszerű a téma, az osztályfőnökök és pszichológusok segítségével azonban fel lehet dolgozni az osztályt érő negatív eseményeket is. Minden osztályközösség más, ezért nincs általános recept a bántalmazás ellen, viszont az odafigyelés, segítségnyújtás nagyon fontos – hangsúlyozta. Úgy véli, az, ha valakit bántanak, és a többiek elmondják a tanároknak, az nem árulkodás, hanem segítségnyújtás és -kérés. Ezt kellene megtanítani a gyerekeknek, hogy bátran kérjenek segítséget, álljanak ki magukért és egymásért.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük