Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ma kezdődik a pulzArt!

Ma kezdődik a pulzArt! Kultúra

Mától ismét a kortárs kultúra kap vezető szerepet Sepsiszentgyörgyön, idén már ötödik alkalommal szervezik meg a pulzArt fesztivált, amelynek köszönhetően ismét belekóstolhatunk, hogy a nagyvilágban milyen művészeti mozgások érhetőek tetten. A szervezők tegnap sajtótájékoztatón beszéltek a meghívottakról, újdonságokról, egyedi és megismételhetetlen produkciókról.

Az idei fesztiválon sikerült erős nemzetközi programot összeállítani, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Japánból és Magyarországról érkeznek meghívottak, ismertette Barta Mónika, a fesztivál koordinátora, hozzátéve, hogy műfajilag is színes a kínálat, az árnyjátéktól a társadalomtudományi előadásig, a használati tárgyakból készült hangszerektől a kortárs japán jazzig széles a skála. Úgy értékelte, hogy ebben az évben erősítik a köztéri jelenlétet, a főtéren Kupás Anna audió-vizuális installációja a létező és kreált tereket gondolja újra, míg az állomási Olt hídon a digitális bennszülötteknek is nevezett Z generáció gondolataiba enged betekinteni az SMS-játékra beérkezett üzenetváltásokból készült kiállítás.

Az V. pulzArt fesztivál az SMS-kiállítás megnyitójával, ma 17 órától rajtol hivatalosan. Veres Nagy Tímea, a Városimázs Iroda munkatársa elmondta, a fesztivál nyitott a gyerekek felé is, szombaton és vasárnap a Bélaműhely zenekar programjára várják a kicsiket, de a brit Finger & Thumb Theatre A rút kiskacsa című árnyjátéka is már négy éves kortól ajánlott.

Idén a társadalomtudományok is helyet kaptak, szó lesz az összeesküvés-elméletekről, a kapitalizmus utáni világról és az iszlám kultúráról is. Az irodalmi programot Peer Krisztiánnal indítják, portréjellegű beszélgetésre lehet számítani ma, természetesen a költő legújabb kötete kapcsán – ismertette Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója. Pénteken Florin Iaru bukaresti költő, prózaíró, a Cațavencii szatirikus hetilap szerzője lesz a pulzArt vendége. Szombaton élőben is meg lehet tapasztalni, hogyan kapcsolódik a magyar foci és irodalom, délelőtt a Magyar Íróválogatott a Tamási Áron Színház csapatával mérkőzik a Vadász utcai sportcsarnokban, majd este az olvasóközönséggel is találkoznak a könyvtárban.

Az irodalmi programok sorát Szabó Róbert Csaba marosvásárhelyi író, a Látó szerkesztője zárja, vasárnap happeningszerű nyílt felolvasásra és közönségtalálkozóra is sor kerül. A brassói származású Bordos László Zsolt képzőművész bekapcsolódik a pulzArt zárókoncertjét adó Tokyo Sound Land produkciójába is, ahol a két japán zenész mellé ez alkalommal felsorakoznak a sepsiszentgyörgyi String Quartet muzsikusai, Bocsárdi Magor, Kónya Ütő Bence, Lőrinczi Zsolt és Daniel Ardeleanu. A fesztivál programja a www.pulzArt.ro oldalon elérhető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük