Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jót főzni és jól

Jót főzni és jól Kultúra

Népszerűnek ígérkező tanfolyamot indít a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola: a szakácsképzés első moduljára szinte beteltek a helyek. Ennek témája a hideg és meleg előételek készítése, kikacsintva a minőségi, de hozzáférhető hozzávalók és a modern konyhatechnikák felé.

A teljes szakképző tanfolyam 720 órás és négy modulból áll, de nem kötelező mindegyiket elvégezni. Laikusok és a szakmában dolgozók számára is újat kíván nyújtani az az első, 52 órás részképzés, amelynek oktatói Kovács Gábor Áron séf és Csucsi Antal, a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceum szakácsa, és amelyre még január 18-ig fogadják a jelentkezőket. A beiratkozottak száma szépen gyarapodik, érdeklődő még több van, így nem kizárt, hogy akár két csoportot is indítanak, ha nem is egyszerre, hiszen korlátozott a gyakorlati képzés helyszínéül szolgáló Berde Áron Szakközépiskola tankonyhájának befogadóképessége, tudtuk meg Gáj Nándortól, a Művészeti és Népiskola igazgatójától.

Hirdetés
Hirdetés

Kovács Gábor szerint helyre tennének néhány fogalmat, például a salátán jobb helyeken nem a húsos ételekhez adott körítést és nem a hideg előételeket értik, hanem a zöldsalátaféléket, mint római és jégsaláta vagy rukkola, nálunk viszont kevésbé differenciálnak. Ez másképp is tetten érhető: a Cézár-saláta fedőnév alatt olyan hozzávalókat is felhasználnak, amelyeknek nincs közük az eredeti recepthez.

– Nem az alapoktól indulnánk, olyan hozzávalókból készítünk előételeket, amelyek itthon elérhetők, de a helyiek nem igazán tudják, mit kezdhetnének velük, például a vörös tonhallal, de szó lesz a modern konyhai eljárásokról is, és készítünk majd különböző gyümölcsös dresszingeket, balzsamecet-redukciókat is – osztotta meg lapunkkal a séf a „tananyag” egy részét.

További részleteket a Művészeti és Népiskola honlapján találnak az érdeklődők, jelentkezni az edu@artecovasna.ro e-mail-címen vagy a 0723.309.595-ös telefonszámon lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük