Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Jönnek” kiállításmegnyitó

„Jönnek” kiállításmegnyitó Kultúra

Valóságos időutazásban lehetett része annak, aki tegnap délben kisétált Kézdivásárhely főterére: a Jönnek – Közigazgatási átalakulás 1940 című kültéri kiállítás a címben is jelzett korba repítette vissza a nézelődőket.

Az expo a második bécsi döntés révén Észak-Erdély anyaországhoz való visszacsatolásának és az azt követő 1940. szeptember 13-i kézdivásárhelyi bevonulás 80. évfordulójának állít emléket. A céhes város főterén szeptember végéig megtekinthető pannókon pedig a magyar hadseregnek a céhes városba való bevonulásának a pillanatai vannak megragadva.

Hirdetés
Hirdetés

Az esemény levezetését Nagy Zoltán történész, a kiállítás kurátora végezte, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a magyarság számára felemelő, nyolcvan évvel ezelőtti történéseket elevenítette fel, Bokor Tibor polgármester pedig annak mába nyúló üzenetét taglalta.

A kiállítást tető alá hozó Magyar Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi vezetője, Szebeni Zsuzsa úgy vélekedett: a kiállítás jellege érzékelhetően más, mint a nemzeti kánon szerint szerkesztett történelemnek. „Másmilyen itt az események státusza, ugyanakkor a legendák sem pontosan ott hatnak és keletkeznek, mint a tanult történelemben” – magyarázta az intézmény vezetője.

A kiállításmegnyitó végén meg lehetett vásárolni József Álmos Bevonulás Háromszékre című kiadványát, amit a szerző dedikált is. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük