Felhívás!

Igazságtalan rendszer

Igazságtalan rendszer Kultúra

A magyar kormány támogatásával építene új színházépületet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, ezáltal megoldva a Cimborák Bábszínház székházgondját is. Antal Árpád polgármester szerint igazságtalan, hogy miközben a kisvárosok helyi költségvetésből tartják fenn a művelődési intézményeket, addig a nagyvárosok színházait az állam finanszírozza.

„Huszonhét éve folyamatosan fennáll az az igazságtalanság a kultúra finanszírozása kapcsán, hogy a gazdaságilag erős nagyvárosok művelődési intézményeit az állam finanszírozza, a kisebb városok önkormányzatainak meg, ha azt akarják, hogy legyen kultúra a településen, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Ezt jó szívvel tesszük, de nyilván, nagyon megterheli a költségvetést”, emelte ki Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata négy művelődési intézmény – a Tamási Áron Színház, a Cimborák Bábszínház, az M Studio Mozgásszínház és az Andrei Mureșanu Színház – fenntartója. Antal Árpád beszámolója szerint az egy jogi entitás alatt működő három magyar társulatnak az elmúlt évben december 28-ig 8 bemutatója és 15 felújított előadása volt, amelyeket közel 18 ezer néző előtt játszottak. A román színház 14 előadást és több más rendezvényt kínált 2017-ben, ezeken körülbelül 11 ezer néző fordult meg. „Büszke vagyok arra, hogy ebben a városban négy ilyen művelődési intézmény van, és bár az idén lett volna lehetőség arra, hogy átadjuk a román színházat a minisztériumnak, úgy döntöttünk, ezt nem lépjük meg”, mondta polgármester.

Antal azt is hangsályozta, nem mondtak le azon tervről, hogy jogilag önállósodjon a bábszínház. „Nem titok, hogy a magyar kormány ezen a területen is feladatokat vállalt magára, és 2018-ban anyagi támogatást fog nyújtani az erdélyi magyar színházak egy részének. Mi ezt arra fogjuk használni, hogy nagy álmainkat kezdjük el valóra váltani, mert azt szoktuk mondani, hogy először keletkeznek az álmok, utána a tervek, majd a megvalósítás. Nekünk az az álmunk, hogy a bábszínháznak és a Tamási Áron Színháznak legyen egy új, modern otthona ebben a városban, amely megfelel a XXI. századi követelményeknek”, magyarázta Antal Árpád. Január közepén születik meg a döntés, hogy egy közös otthont építenek-e a két intézmény számára, vagy a bábszínház külön épületet kap.

Mint korábban beszámoltunk, a város vezetőségének régi terve, hogy új bázist hozzanak létre a MultiTrans közszállítási vállalatnak, felszámolva a központ közelében található garázsokat, és az így felszabaduló területen építenének többek között egy új székházat a Tamási Áron Színháznak, de ugyanott létesítenének egy vásárcsarnokot is.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. január 6., 9:46
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Jesszus,ezek az abszurd, egbe kiallto hullyesegeikbol soha nem fogynak ki. Pontosa ODA vagy EPPEN nem uj szinhazepuleteket kellene epiteni az emberi epp esszel gondolkozo szerint hanem esetleg egy parkolohazat es a MEGLEVO szinhazban pedig decens, normalis darabokat, vagy babszinhazat jatszani !

 • User
  Dátum: 2018. január 8., 1:20
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Egy igazi es jo szentgyörgyi polgarmester ekkozben szövegeles helyett atterne a cselekves talajara es vegre leaszfaltoztatna a Dohangyar utcat,a Kos Karolyt teljes egeszeben Illyefalva fele a varos vegeig, egy nagy parkolohelyet alakitana ki oda ahol most uj babszinhaz keszulne felepulni es feloldana az egyiranyusitast a Gabor Aron utcaban.De itt nalunk minden forditva csinalnak vagy rosszul.