Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hálaadás Bibarcfalván

Hálaadás Bibarcfalván Kultúra

Vasárnap este hálaadó ünnepi istentiszteletet tartottak Bibarcfalván abból az alkalomból, hogy befejeződött a református templom belső, északi falán található, 8×4 méteres, a Szent László-legendát ábrázoló falfestmény restaurálása.

Igét Berszán István középajtai lelkipásztor, az Erdővidéki Református Egyházmegye esperese hirdetett, aki a hitből fakadó munka, a szeretetből jövő fáradozás eredményének tulajdonította a megújult freskót, mely a maga módján nemcsak múltunkat, hanem jövendőnket, megmaradásunkat is hirdeti. Fancsal Zsolt helybéli lelkipásztor úgy fogalmazott, a restaurálás folyamata nem csupán egy remekmű felújítását foglalta magába, az a hit harcát is jelentette, hiszen attól kezdve, hogy 2017-ben Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes ellátogatott a templomba és ígéretet tett arra, hogy Magyarország kormánya támogatni fogja a felújítást, mindnyájan, akik érdekeltek voltak az ügyben, hittek abban, hogy az ígéretet megvalósítás követi majd. És így is történt. A mai nap mérföldkő számunkra, hangsúlyozta a tiszteletes, megemlítve, hogy bár a Szent László-freskó felújítása lezárult, egy másik, még nagyobb munka, a templom felújítása ezután kezdődik el.

Hirdetés
Hirdetés

Tamás Sándor megyetanácselnök köszönetet mondott Jánó Mihály művészettörténésznek a felújítás során nyújtott szakmai segítségért, majd úgy fogalmazott, amiképp a freskó felújítását, úgy a templom felújításának kérdését is meg fogja oldani a hit ereje. Arra kérte a jelenlevőket, legyenek büszkék a határvédő lovagkirályra, Szent Lászlóra, akinek a székelyek mindig is hű katonái voltak, ajándék gyanánt pedig a Lovagkirály című könyv egy-egy példányát nyújtotta át Berszán István és Fancsal Zsolt lelkipásztoroknak, valamint Székely Lajos nyugalmazott lelkésznek.

Gál Károly baróti parlamenti képviselő megújuló templomainknak a közösségeink életében betöltött fontos szerepét hangsúlyozta. Méltatta ő is Szent László királyunk hazaszeretetét és tiszta erkölcsét, a helybélieket pedig hitük, anyanyelvük és székely hagyományaik, valamint a magyar dicsőséget hirdető megújult freskó megtartására szólította fel. Máthé Dániel konzul a nemzeti ünnep alkalmából Magyarország miniszterelnökének üzenetét olvasta fel, dr. Nagy Éva tanácsos azt kívánta a bibarcfalviaknak, hogy a freskó őrizze hitüket és anyanyelvüket, Benedek-Huszár János, Barót polgármestere pedig a freskó szellemi értékeire világított rá beszédében.

Végül Fancsal Zsolt lelkipásztor részéről köszönet illette a felújítás elindítóját, Tamás Sándort, Czimbalmos Attila restaurátort és csapatát, Magyarország kormányát a 10 millió forintos támogatásért, Gál Károly képviselőt, aki 100 ezer lejes támogatást szerzett a román kulturális minisztériumtól, dr. Nagy Éva tanácsost, aki a felújítási pályázat összeállításában segített, Lázár-Kiss Barna volt baróti polgármestert, amiért előmozdította a felújítás ügyét, Fehér János és Jánó Mihály művészettörténészeket, Benedek-Huszár János jelenlegi baróti polgármestert és Vizlendvai Lászlót, a Zalaegerszeg-Barót Baráti Egyesület elnökét, aki szintén szívvel-lélekkel támogatta a restaurálás kivitelezését. Az ünnepség a bibarcfalvi református egyházközség egyesített kórusainak műsorával zárult, melyet a lelkipásztor vezényelt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük