Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fontos valahová tartozni

Fontos valahová tartozni Kultúra

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében zajlott a Tabakó Fesztivál első műszakjának Élhető terek: felnőni kis- vagy nagyvárosban című előadása, melynek során Nagy Zoltán és meghívottjai, Kardosné Gyurkó Katalin, a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, dr. Kádár Annamária pszichológus, Kondor Ágota városi tanácsos és Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) arra a kérdésre keresték a választ, mitől lesz élhető egy család számára egy település.

Hirdetés
Hirdetés

Noha egyszerűnek tűnhet, mégis nagyon nehéz erre választ adni, hiszen minden család más és más, nem egyformák az igények és az elvárások sem. Azonban van valami, ami minden család számára egyformán fontos: tagja lenni egy közösségnek, tartozni valahová. Mint ahogy az előadás során elhangzott, családi szempontból nézve egy települést nem a mérete tesz előnyössé vagy hátrányossá, élhetővé vagy élhetetlenné, hanem sokkal inkább a benne lévő közösség, melynek létrejöttében és megerősödésében az önkormányzatnak rendkívül fontos szerepe van. A folyamatot a városvezetés többféleképpen is elősegítheti, saját magát példaként felmutatva családbarát munkahelyek teremtésének ösztönzése által, a civil szervezetek és egyházak közösségteremtő kezdeményezéseinek támogatásával, valamint a családok számára élhető közösségi terek kialakításával.

Kardosné Gyurkó Katalin olyan könnyen megvalósítható közösség-építő kezdeményezésekre mondott példákat, melyek egy Sepsiszentgyörgy nagyságú városban is működhetnek, és megkönnyíthetik a családok életét. Megemlítette, az anyaországban vannak olyan települések, ahol ha megszületik egy gyerek, akkor az adott közösség tagjai komatálat szervezve két hétig főznek az illető családra azért, hogy ez idő alatt az édesanya és édesapa csak az újszülöttel foglalkozhasson. Máshol babaköszöntőket szerveznek, vándorbölcső-programot működtetnek. Mint fogalmazott, nálunk is el tud képzelni egy családi napot a szentgyörgyi központi parkban, egy olyan babaköszöntő fesztivált, amely során az önkormányzat az adott évben született gyerekeket és szüleiket köszönti. A komatál- és vándorbölcső-programokat pedig családszervezetek vagy egyházi közösségek közbenjárásával tartja kivitelezhetőnek.

Az előadók közül többen is utaltak arra, hogy a megyeszékhely az elmúlt években jelentős lépéseket tett az élhető várossá válás útján, talán még a családbarát önkormányzat díjat is megérdemli. A fejlődésben nagy szerepet játszott Kondor Ágota mentálhigiénés szakember, aki a további tervekről annyit árult el, hogy dolgoznak a védőnői szolgáltatás elindításán, tervezik a Szülők Akadémiája programsorozatot és különféle prevenciós tevékenységeket is.

Fotó: Facebook/Kardosné Gyurkó Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük