Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Főhajtás Lemhényben

Főhajtás Lemhényben Kultúra

Vasárnap a helyi vitéz Lukács Botond kezdeményezésére a Vitézi Rend háromszéki törzsének állománya, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kézdiszéki huszárai, a 15-ös székely határőr gyalogezred és a 24-es Határvadász Hagyományőrző Csoport Lemhényben rótta le tiszteletét azon ismert és névtelen hősök emléke előtt, akik életüket adták a szabadságért és a hazáért.

A főhajtás a felsőlemhényi római katolikus templomban misével kezdődött, amit Kopácsi Ferenc plébános celebrált, majd a világháborús emlékműnél folytatódott.
A zalánpataki vitéz Préda Barna a ’48-as forradalomban, valamit a két világháborúban harcolt hősökre való emlékezés fontosságát emelte ki ünnepi beszédében.

Hirdetés
Hirdetés

Megjegyezte: Lemhény derekasan kivette részét a harcokban, akárhányszor szükség volt a hadfiakra, a község annyiszor adott hősöket. Vitéz Kelemen Tibor, a Vitézi Rend háromszéki törzskapitánya és vitéz Kádár László hagyomány­őrzők az elesett hősök példamutatásáról beszéltek.

A rendezvényen megemlékeztek arról az ismeretlen csíki honvédről is, aki 1944 szeptemberében halt hősi halált, és akinek sírját Kádár Erzsébet gondozza, valamint  Balázs György századosról is. Az utóbbi sírjánál Lukács Botond hadnagy mondott ünnepi beszéde, majd Jánosi Zsolt hagyományőrző határőr, a kézdivásárhelyi Református Kollégium diákja szavalt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük