Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

És lesznek tehetségek és sztárok

És lesznek tehetségek és sztárok Kultúra

Egy nemes ügyben Háromszék az első és a példamutató az országban: a fogyatékkal élők zenei tehetségkutatóját először Szentgyörgyön rendezte meg az United by Music Romania Alapítvány az Írisz Ház igazgatója, Makkai Péter kezdeményezésére. Szombaton a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében megtartott döntőn 19-en versenyeztek.

Hirdetés
Hirdetés

A 2018 decemberében megtartott regionális válogatókon, amelyeket ugyan a Székelyföld megyeközpontjaiban tartottak, de amelyre az egész országból várták a versenyzőket, a 37 jelentkezőből 19 jutott tovább, ők most Szentgyörgyöt és környékét, Csíkszeredát, Marosvásárhelyt, Székelyudvarhelyt, Medgyest, Foksányt képviselték. Már a versenyre eljutni sokak munkáját, erőfeszítését összegző teljesítményt jelentett.

A profi módon megszervezett eseményen elsőnek a hollandiai Joris van Wijngaarden kapott szót. Hollandiában először ő szervezte meg a fogyatékkal élők zenei mentorálását, illetve az United by Music mozgalmat, ennek eredményeképpen már sok, nagy közönségsikert elérő együttest menedzselnek. Hollandia mellett az Amerikai Egyesült Államok, Norvégia, végül most Románia társult a fogyatékkal élők zenei tehetségének ápolásához.

Makkai Péter, az Írisz Ház igazgatója a Szentírást idézve biztatta a jelenlévőket: Jézus csodatétele, mely által a 38 éve béna embert járásra képessé tette, ma is megismétlődhet a fogyatékosok életében, mert van, aki arra biztatja őket, hogy kelj fel, szedd össze magad, és azzal, amid van, lépj fel!

Meggondolkodtató, megdöbbentő élettörténetek sejlettek fel a fellépők rövid bemutatása során, amelyben összegezték származásukat, (testi vagy szellemi) fogyatékosságuk eredetét, de szenvedélyeiket, motivációjukat is. Sokan a gyermekvédelmi intézmények volt vagy jelenlegi ellátottjai, mások meglett felnőttek, akik családjukkal élnek. Legtöbben a fogyatékkal élőket felkaroló civil szervezetek gondozottjai, foglalkoztatottjai, akik a versenyre is társaik kíséretében, népes szurkolótáborral érkeztek.

A döntőn fellépők számtalan műfajban méretkeztek meg, amivel a zsűri dolgát jelentősen megnehezítették: voltak hangszeren játszók és énekesek, elhangzott popzenei sláger, egyházi ének, román népdal, nóta. Míg a Márk Attila zeneszerzőből, Sebestyén Lajos, Vass Annamária, Kacsó Márta zenetanárokból, Bene Zoltán, Nagy Tivadar, Florin Mandru Dudu zenészekből álló zsűri a produkciókat értékelte és a legjobbakat kijelölte, addig az Orpheum duó (Szilágyi Nóra-Ráduly Gábor) magyar filmslágerekkel szórakoztatta a közönséget.

Végül az első helyen megosztozott a bölöni Borzos Beatrice, aki zongorán adott elő egy ír áldást és a medgyesi Moldován Ramona, aki Josh Groban dalát (You raise me up) adta elő. Második helyen végzett a medgyesi Micu Ionel (De-ar ști cucul să vorbească), harmadikon a marosvásárhelyi Nyikó Anetta, aki a Hangokba zárva című dalt énekelte el. Jutalmuk hollandiai kirándulás, de az United by Music Alapítvány zenei mentorprogramjába is bekerülnek. A rendezvény támogatói: DönerY, Big Mama, Aluco, American Pizza, Lord Pizza.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük