Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egymásra figyelni

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 7–11. között szervezte meg az interetnikai drámatábort, amelyben 14 román és magyar fiatal vett részt Temesvárról, Lugosból, Nagyszebenből, Erzsébetvárosból, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Kovászna megye több településéről.

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban megtartott tábor célja annak a lehetőségnek a megteremtése volt, amelyben a dráma- és csapatjátékok révén a két nemzet fiataljai közelebb kerülhetnek egymáshoz, megismerhetik egymást és felfedezhetik a közös alkotás örömét. Az Osonó vezetője, Fazakas Misi rendező és Iustinian Turcu, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház színésze, az idei UNITER debüt-díj nyertese által vezetett foglalkozások nagy hangsúlyt fektettek a csapatépítésre, valamint az önismereti és személyiségfejlesztő gyakorlatokra.

A résztvevők megoszthatták az életükben jelen lévő problémákat, amelyek a legtöbb esetben nem a nemzetiségi hovatartozásból fakadnak, hanem a felnövekvőben lévő generáció – az ország helyzete által előidézett – jövőképtelenségéből.

– Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer részt vegyen egy ilyen táborban. Itt tudatossá válik, hogy elfelejtettél az emberek szemébe nézni, és megkérdezni, hogy vajon mi rejtőzhet bennük; hogy tulajdonképpen minden nagyon egyszerű, ha időt adsz annak, hogy kiválaszd és tudatosítsd mindazt, ami igazán fontos; hogy nem számít az, hogy románok vagy magyarok vagyunk, hanem az, hogy a nemzetiségen túl kik is vagyunk mi tulajdonképpen – foglalta össze tapasztalatait a 18 éves temesvári Maria Bujancă.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük