Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csendőrök vonultak

Csendőrök vonultak Kultúra

Nagyajtán a román csendőrség képviselői idén is megemlékeztek arról a két egykori társukról, akik 1921-ben (egyes források szerint 1926-ban) a faluban vesztették életüket, miközben el akarták fogni Pálffy (Pálfi) Sándort.
Pálffy román jelentések szerint „veszélyes bűnöző” volt, míg magyar részről csupán egy, a Székelyföld román kézhez vételébe bele nem nyugodó falubeli legényként van emlegetve, akire a csendőrök rátörtek, ő pedig üldözőit önvédelemből megölte, és elmenekült. Mindenesetre, a nagyajtai polgármesteri hivatal előtt álló emlékmű márványtábláján román nyelven az olvasható, hogy a két román csend­őr, Grideanu Ioan és Tatu Ioan kötelességük teljesítése közben, a haza oltárán estek el.
Irattári adatok szerint már 1927-ben emlékművet állítottak nekik Nagyajtán, ám ezt a keresztet 1940-ben lerombolták. A jelenlegi, márványkereszt formájú emlékművet 2000 júniusában leplezték le. A csendőrség képviselői a napokban tartott idei megemlékezésen díszőrséget is álltak az emlékmű mellett, majd a főút egy rövid szakaszán felvonult két egységük, tisztelegve a megjelentek előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. május 24., 7:45
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Akkoriban a haza oltára nekük a hegyen túl volt! Miért ilyen primitívek?! Ellenség az aki szülőföldjét védte?! Az a 2 „hős” hová valósi volt?!