Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Büdös-hegy napja kilencedszer

Büdös-hegy napja kilencedszer Kultúra

Szombaton Bálványosfürőn kilencedik alkalommal tartotta meg a Tanulj és szórakozz a Büdös-hegy napján! elnevezésű rendezvényt a Vinca Minor Egyesület, a Csomád–Bálványos Natura 2000 terület gondnoka.

– Fontos, hogy legyen az évnek egy olyan napja, amelyen a figyelmet az általunk gondozott Csomád–Bálványos természetvédelmi térségre összpontosítjuk. Ez a nap hangsúlyozottan az iskolásoknak szól, hiszen számunkra az ökológiai nevelés és oktatás rendkívül fontos – nyilatkozta lapunknak Para Zoltán, a Vinca Minor Egyesület elnöke. – Célunk a kezdetektől az volt, hogy ne egy egyszerű kirándulónap legyen, hanem a gyerekek a természeti értékekre is odafigyeljenek, ezért délelőtt vetélkedőket rendezünk, míg ebéd után szakemberek által vezetett foglalkozásokon vesznek részt a jelen lévő diákok”.
A 3–5 fős csapatok több vetélkedő közül választhatták ki azt, amelyben próbára tehették tudá­su­kat: a csíkszeredai Zöld Székelyföld Egyesület Hangyasuli – Hangyarejtvény vetélkedőjén kirakósokkal, képrejtvényekkel és memóriajátékokkal küzdöttek meg, Zsigmond Győző, a László Kálmán Gombászegyesület elnöke Bevezetés a gombaismeretbe – Ehető–mérgező gombapárok témában tartott előadást, majd Nagy Réka zágoni pedagógus Tündérkerti vigadalom című vetélkedőjén az V–VII. osztályosok természettudományi ismereteiket bizonyíthatták, míg Majos Andrea biológiatanár Büdös-hegy – Ki mit tud? nevű vetélkedője a rendezvény névadójára vonatkozó ismereteiket ellenőrizte.
Délután tájfutáson, hegyi túrázáson vehettek részt, elsajátíthatták a sziklamászás alapjait, vagy a Csomád-Bálványos védett terület növényeivel, illetve a Büdös-hegyen élő kétéltűekkel, hüllőkkel és egyéb érdekes állatokkal ismerkedhettek erdészeti túrájuk során. „Köszönöm azoknak a szakembereknek, akik folyamatosan kitartottak mellettünk, ahogy azoknak is, akik most csatlakoztak eseményünkhöz, csakúgy, mint az önkénteseknek és támogatóinknak is”, hangsúlyozta Para Zoltán.
Évről évre a megye minden részéről jelentkeznek iskolák, ezúttal százötven résztvevője volt a rendezvénynek. Az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola 6. és 7. osztályos diákjai első alkalommal vettek részt az eseményen. „A tájfutást évek óta rendező Kövér Sándor tanár úr hívta fel figyelmünket a rendezvényre. Hét hatodikos, illetve öt hetedikes diákkal jöttünk, volt, aki a Hangyasuliba, mások a gombaismereti vetélkedőbe vagy a Tündérkerti vigadalomba neveztek be, most éppen a tájfutásra készülünk, majd a sziklamásást is kipróbáljuk. A gyerekek jól érzik magukat, vélhetően jövőre visszatérünk”, osztották meg élményeiket lapunkkal Márkos Zsuzsa és Szász Erika pedagógusok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük