Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Botár-festmények a Vigadóban

Botár-festmények a Vigadóban Kultúra

Kedden nyitották meg a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében Botár László festő, formatervező, grafikus Bizarr kapcsolatok című, jövő év január 31-ig megtekinthető festészeti kiállítását.

Hirdetés
Hirdetés

Az eseményen jelenlévő érdeklődőket Szegeti Abigél, a Vigadó kulturális referense üdvözölte, jelezve, a jelen tárlat egy sorozat harmadik részét képezi. „Botár László négy éve dolgozik a sorozat megalkotásán, amelyet a Vándorló érzelmek című szériája előzött meg. Bevallása szerint ez idő alatt a kósza és vándorló érzelmek bizarr kapcsolatokká rendeződtek”, jegyezte meg a kiállított akril-, vászon- és szénfestmények kapcsán.

Az alkotót és a tárlatot méltató Székedi Ferenc műkritikus, publicista egy rövid életrajzi összefoglalót követően hangsúlyozta, Botár László műtermében érzi igazán jól magát. „Ott, a négy fal között érzi azt, hogy valóban szabad, úgy alkothat, ahogyan kedve tartja”, hangsúlyozta.

A tárlat képeiről szólva megjegyezte, a művész törekvéseit az észlelés más és más szintjei határozzák meg, nem a tárgyi, hanem a szellemi, az immateriális világot szeretné elénk állítani, ahogyan abban energiák, érzések, érzelmek, gondolatok tobzódnak, viaskodnak, ütköznek egymással társulnak, vagy éppenséggel bizarr kapcsolatokat teremtenek. „Mindezt gesztusainak spontaneitásával valósítja meg. Ezeken a képeken mondhatni a műtermében alkotó művészt is látjuk, azt a folyamatot, ahogyan létrehozza magát az alkotást, és talán azt a pillanatot is, amelyet befejezésnek vagy újrafogalmazásra késztetőnek tekint. A műkritikusok ezt a kellőképpen szakmai tolvajnyelven úgy fogalmazzák meg, hogy Botár művészetét a lírai absztrakció egyéni hangvételű amorf formavilágának sokrétűsége, valamint az expresszionista stílusú erőteljes akció- és gesztusfestés összeforrt egysége határozza meg”, summázott.

Botár László 1959. július 20-án született Csíkszeredában, tanulmányait a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban és a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán végezte. 1985–1990 között a brassói Traktor és Gépjármű Kutatóintézet formatervezője volt, a rendszerváltás után reklámcégeket alapított, jelenleg Csíkszeredában él és alkot, a műterme mellett a Hargita Megyei Kulturális Központnál dolgozik. 1979 óta számos hazai is külföldi tárlaton, képzőművészeti táborban, kiállításon szerepelt alkotásaival. Tagja a Román Képzőművészek Országos Szövetségének, a bécsi Arte Mix Wien-nek, a Barabás Miklós Céhnek, a stockholmi Egyetemes Magyar Képzőművészeti Egyesületnek, valamint a Studio 9 képzőművész-csoportosulás egyik alapító tagja.

Fotó: Szegeti Abigél/Vigadó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük