Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Apácán és Ürmösön már készülődnek

Apácán és Ürmösön már készülődnek Kultúra

Lassan elkezdődik Erdővidéken a farsangi felvonulások időszaka. A komoly múltra visszatekintő vidám hagyományt – amikor a fiatalok maskarákba öltözve, rezesbanda kíséretében, lóháton vonulnak fel, és eltemetik a telet – ma még Apácán, Ürmösön és Bölönben őrzik.

Hirdetés
Hirdetés

Bár mindhárom településen egyre kevesebb az itthon maradt, hagyományőrző fiatal, akik maradtak, azok ragaszkodnak a régi szokásokhoz, és mindent megmozgatva azon vannak, hogy az egész napos események a régi szokásrendnek megfelelően történjenek. Ürmösön a hét végén, február 2-án lesz a farsangtemetés öt pár lovassal, és ahogy szokás, utánuk bolondszekérrel, bolondkerékkel. A farsangi menet 10 órakor indul a falu végéről, aznap este bált is rendeznek a fiatalok.

Apácán rá egy hétre, február 9-én, szombaton tartják a farsangtemetést, a felvonulók itt a Nagyszer utca 363. szám alól indulnak 13 órakor. Itt is farsangi bál zárja a napot, mely este 9 órakor kezdődik. Az erdővidéki farsangtemetések sorát idén is Bölön falu zárja, de arról egyelőre még nincs hír, hogy itt pontosan mikor szervezik meg a felvonulást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük