Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Székely Nemzeti Múzeumban is a magyar kultúrát ünneplik

A Székely Nemzeti Múzeumban is a magyar kultúrát ünneplik Kultúra

Gazdag műsorral várják az érdeklődőket a tavaly felújított sepsiszentgyörgyi múzeumba a magyar kultúra napján. Január 22-én 18 órától a Háromszék kultúrájáért díj átadására és egy különleges kiállításmegnyitóra is sor kerül, sőt, tárlatvezetésen is részt lehet majd venni.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepi rendezvényen átadják a Háromszék kultúrájáért díjat, amellyel tizenkettedik alkalommal méltatják annak személynek a munkáját, aki több évtizeden keresztül meghatározta a térség kulturális életét, akinek tevékenysége túlmutat a szakmáján, valamint hivatástudatával, kitartó munkájával egész közösségét szolgálja. A 2013-ban alapított életműdíjat tavaly Kisgyörgy Zoltán geológus, helytörténeti szakírónak ítélték oda, azelőtt pedig Vetró András kézidvásárhelyi szobrászművész munkásságát ismerték el, valamint posztumusz méltatták a Háromszék Táncegyüttes egykori igazgatóját, Deák Gyulát is, aki 2022 januárjában hunyt el.

A múzeum tájékoztatása szerint a díjátadót tárlatmegnyitó követi, a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás ugyanis ez alkalommal a Székely Nemzeti Múzeumban tart pihenőt – Erdélyben első ízben lesz látható. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával megvalósított és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy által szervezett tárlat Bánffy Miklós születésének 150., Kós Károly születésének 140. évfordulójára készült 2023-ban. A kiállítás a két jelentős alkotó pályájának közös pontjait eleveníti fel, emellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok, valamint Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitráliumok láthatók majd. A szervezők felhívták a figyelmet a kiállítás újdonságaira: a Kós hagyaték részét képező, Kós Károly faragta sakkfigurákra, valamint a Könyv a lovakrul című kötet eredeti példányára.

Az ünnepségen Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője tart igény szerint kurátori tárlatvezetést, valamint ő mutatja be a kiállítás katalógusát is. Előadást tart továbbá Boér Hunor könyvtáros, muzeológus, és köszöntőbeszédeket mond Tamás Sándor megyei tanácselnök, valamint Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

Az idei rendezvény Kovászna Megye Tanácsa, a Székely Nemzeti Múzeum, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében valósul meg. A kiállítás 2024. március 28-ig lesz látogatható.

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük