Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A hat húr mestere

A hat húr mestere Kultúra

A Szent György Napok egyik kiemelkedően jó koncertjét az 1990-ben heavy metal sztárcsapatként alakult magyarországi Omen adta. Az ötödik éve zenekari tag Nagy Máté gitáros egy igazi főnyeremény, ahogy azt nemcsak a legutóbbi, Huszonöt év című lemezen, hanem élőben is bizonyította. A hat húr fiatal mesterével a koncert után beszélgettünk.

 

– Az Omen előtt hol játszottál?

– A Tirana Rockers-ben és kisebb zenekarokban, de igazán az Omen az első komolyabb formáció, amelyben játszom. Emellett van Görögországban is egy zenekarom, a heavy-power metalt játszó Crystal Tears. Nem annyira tradicionális, mint az Omen, kicsit modernebb. Bár alapvetően melodikus, vannak benne üvöltős részek is.

– Hogy kerültél az Omenbe?

– Több oldalról ajánlottak: Nagyfi László fölhívta Póka Egont, a Kőbányai Zenei Stúdió (KZS) igazgatóját, aztán Maróthy Zoltánt (gitáros, ex-Ossian, Fahrenheit, Kiss Foreve Band, Koncz Zsuzsa Band, KZS-oktató) is megkérdezték, úgy tudom, ő ajánlott végül. De a Vöri (Vörös Gábor basszusgitáros – ex-Omen, Piramis) is látott youtube-videón. Bár volt meghallgatás, engem szerettek volna a zenekarba. Leültünk, beszélgettünk, majd zenéltünk egyet, és megszületett a döntés.

– Milyen érzés egy legendás zenekarban játszani?

– Nagyon jól érzem magam a zenekarban, szeretem játszani a jól ismert dalokat, meg az újakat is. Hiszen amióta tagja vagyok a csapatnak, készítettünk egy lemezt (Huszonöt év – 2015) is.

– A gitárszólók megírásán kívül részt vettél a dalszerzésben is?

– A dalokat Nagyfi Lacival írjuk. Öt nótát ő, ötöt pedig én hoztam, de mindet együtt öntöttük végleges formába, tehát közös munka zajlott.

– Kinek a hatására kezdtél gitározni?

– Jimi Hendrix, a Led Zeppelin és a Black Sabbath jelentették a kezdeti hatásokat. Aztán volt egy idő, amikor teljesen Zakk Wylde (ex-Ozzy Osbourne) fanatikus voltam, de imádom Ritchie Kotzent, Doug Aldritch-ot, Stevie Ray Vaughan-t, csakúgy, mint a fiatalabb generációs, modern blues-gitárosokat: Eric Gales, Philip Sayce vagy Derek Trucks. Metálból is nagyon sok kedvencem van, a Black Sabbath-tól a melodikus death metalig mindenevő vagyok, emellett meg nagyon sok másféle zenét is hallgatok, nemcsak rockot.

– Nevezd meg azt a gitárost, akire legutóbb felkaptad a fejed

– Brandon Ellis, a The Black Dahlia Murder nevű, amerikai death metal zenekar gitárosa volt az, aki nagyon szép vibratóval, könnyeden és precízen játszik.

– Ha felkérések érkeznének további produkciókban való részvételre, igent mondanál ezekre?

– Az Omenben szabad kezet kaptam, nincs megtiltva, hogy máshol játsszam. Azonban jelenleg az Omen és a Crystal Tears eléggé lefoglal és remekül érzem magam mindkettőben, úgyhogy nem foglalkoztat ez a kérdés. Egy kreatív szakasz elején állunk, írjuk a demó-stádiumban levő új Omen-lemezt, alakulnak az ötletek, most ezzel foglalkozom. Ellenben gondolkodom egy saját projekt indításán, ahol azokat az elképzeléseimet dolgoznám fel, amelyek nem férnek be az Omen stílusába.

– Milyen gitárokat, illetve erősítőket használsz?

– Les Paul-os vagyok. A Gibsonom eltört szegény, úgyhogy a mai (április 28. – szerk.) koncertre az Epiphone-t voltam kénytelen hozni. Másfajta gitárok is tetszenek, csak azokon nem tudok játszani. Ami az erősítőket illeti, ENGL-párti vagyok. Jó német cucc, földhöz is vágtam egyszer, pontosabban kiesett a rosszul becsukott konténerből, de bekapcsoltam, szólt, azóta is kitűnően működik.

– Használsz-e hét-, illetve nyolchúros gitárokat?

– Bár nincs ilyen hangszerem, a héthúros gitárral szemezgetek, mert szeretek olyan muzsikákat, amelyekben ilyent használnak, mint például a Nevermore. A nyolchúros gitár azonban egyáltalán nem vonz.

– Mennyit gyakorolsz naponta?

– Amikor a KZS-ba jártam, volt, hogy napi 7–8 órát gyakoroltam. Most szeretném visszahozni az életembe az ilyen szintű rendszeres gyakorlást. Egész nap tanítok, akkor is kézben van a hangszer, mellette meg igyekszem a lehető legtöbbet gyakorolni, és az új ötleteken dolgozom, tehát karban van tartva a dolog.

 

Nagy Máté 1988-ban született Budapesten. 13 évesen kezdett el klasszikus gitáron és ezzel párhuzamosan elektromos gitáron tanulni, 22 évesen már a nemzetközi guitarmasterclass.net instruktora volt. 2010–2012 között a Tirana Rockers tagja, 2012 májusában a görög Crystal Tears veszi be soraiba, ugyanazon év decemberétől az Omen tagja. A Kőbányai Zenei Stúdióban kitűnő eredménnyel szerzett pedagógiai képesítést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük