Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Vonzóvá kellene tenni

Vonzóvá kellene tenni Kovászna megye

Nem kifizetődő háziorvosnak lenni, csak a nagyon elhivatottak művelik ezt a rengeteg munkával, ügyintézéssel, kényelmetlenséggel járó munkakört, többnyire még a nyugdíjkorhatár után is. Akkor már néha muszájból is…

Nem igazán hallani olyan háziorvost, aki ne panaszkodna arra, mennyi papírmunkát kér tőlük a rendszer, olyan körülmények között, hogy sokszor a digitalizálás a legnagyobb hátráltató, ahelyett hogy megkönnyítené, meggyorsítaná a működést.

Hirdetés
Hirdetés

A pandémiában mindez hatványozottan mutatkozik meg, de beszélni kell arról is, hogy a háziorvosok 24 órából 24-et kell készenlétben álljanak, a fertőzésveszélynek nagyon ki vannak téve, mégsem jár nekik kockázati pótlék, speciális nyugdíj. Praxisukat mint egy vállalkozást kell működtetniük, fizetni kell az asszisztenst, könyvelőt, regisztrátort, takarítónőt, a fertőtlenítőszereket és védőruhát, és ezek után megélni abból, amit a biztosítóház fizet az elvégzett szolgáltatásokért. Most pedig még a covid-tesztelést is rájuk hárítaná a kormány.

– Egy sok beteggel rendelkező, jó menedzser háziorvos akár többet is hazavihet, mint egy szakorvos, de egy rosszabb praxis csak a felét-negyedét biztosítja a szakorvosi fizetésnek, ugyanannyi munkáért és dupla annyi bürokráciáért. Ezért sokan nem is szakosodnak házivosként – magyarázta lapunknak Opris Zsolt, a Kovászna Megyei Orvosi Kamara elnöke.

Aggasztó a helyzet a megyében, a 88 háziorvos közül (ez a szám már volt 110 is) 28 érte el a nyugdíjkorhatárt, illetve nagyon sokan dolgoznak 67 éves korukig – ezt különösebb formaságok nélkül megtehetik – de van 70 évet betöltött aktív orvos is a megyében. Mert nincs, aki helyettesítse őket, mert van hivatástudatuk, mert jó hasznosnak leni, és mert a 40 évi munka után kapott 1600–2000 lejes nyugdíj mégsem biztosítja azt az életszínvonalat, amit megszoktak pályájuk során.

– Egészségpolitikát nem lehet négyéves ciklusokban folytatni – vonta le a következtetést Opris Zsolt, felróva a mindenkori kormánynak a rövidlátó, tűzoltó jellegű intézkedéseket. – A szakma csak akkor lesz vonzó, ha a bürokráciát csökkentik, vagy jobban megfizetik a munkába belefektetett energiát, de csak inflációkövető fizetésemelések vannak. Ha változtatnának is valamit jó irányba, amitől többen választanák a háziorvosi szakosodást, akkor is 4–6 év múlva lenne látszata. Minimálisan a rezidensképzés ideje határozza meg, mikor lenne észlelhető a változás.

Seres Lucia, a Kovászna Megyei Háziorvosok Egyesületének vezetője sincs jobb véleménnyel a politikusokról, akik nem ismerik fel, hogy az alapellátásba pénzt fektetni még mindig sokkal inkább megtérülő költség az országnak, mint fizetni a sok beteg kórházi ellátását, kezelését.

Jelenleg a megyében olyan falvak vannak családorvos nélkül, mint Málnás, Mikóújfalu, Dálnok, Nagypatak, pedig az önkormányzatok itt is, másutt is megteszik azt, ami rajtuk múlik, helyiséget és megfelelő működési körülményeket biztosítanak. Szentgyörgyön tavaly három háziorvos vonult nyugdíjba. Ehhez képest jelenleg négy rezidensre lehet számítani, akik Háromszéken dolgoznának, de ez még változhat a következő években. Hogy jobbra vagy rosszabbra?! Legyünk optimisták! 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2022. február 3., 10:34
   ÉRTÉKELÉS: 5

   A két igazság nem zárja ki egymást. Tar Gyöngyi pedig nem béget, hanem olyan igazságokat mond ki, amelyeket sokan a szőnyeg alá söpörnének. Van néhány háziorvos, aki sokat ártott a járvány elleni védekezésnek, akinek a lelkén jónéhány ember halála szárad. Gondolom, most is az oltásellenesek a leghangosabbak a tesztelés veszélyeit illetően. Csak azt nem értem, hogy ha szerintük nem veszélyes ez a betegség, akkor miért félnek a teszteléstől ?

 • User
  Dátum: 2022. február 3., 10:37
  ÉRTÉKELÉS: -3

  A magas fizetesetert meg is csinalhassak
  Korona vegett feluletesen vagy tavkezelest gyakorolnak. Biztositottak utan jo penz kapnak. Tan mas munkahelyt nincs munka? Nincs birokracia? Feleskudtek a gyogyitasra,vegezzek a dolgukat csendben’

 • User
  Dátum: 2022. február 3., 14:36
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Konkretan ki kellett volna irni, hogy egy olyan haziorvos akinek van 200 betegje ami nem is olyan sok mennyi penzt visz haza es akkor el lehet donteni, hogy miert is ddolgoznak annyi birokraciat es hogy megeri vagy nem ezt csinalni! Lehet mas munkahelyet keresni de ha feleskudott erre akkor csinalja ezt.

 • User
  Dátum: 2022. február 3., 15:11
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Azért mert a tesztelés a veszélyes , főleg mikor az orodjukán az emberi agy közelébe kotorásznak… de ha önnek oké akkor czak tessék…