Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes pásztorkutyák

Veszélyes pásztorkutyák Életmód

Amikor kóbor állatok marnak össze békés járókelőket, a hatóságok gyorsan lendületet vesznek, hatékonyságukat bizonyítandó. Az erdők-mezők turistaösvényein bóklászók biztonsága azonban évek óta megoldatlan, az esztenák mellett fölös számban tartott kutyák miatt nemcsak a legelőkön vagy azok közelségében szerezhetnek rossz tapasztalatot a természetjárók. Lehet azonban ezt a kérdést más oldalról is nézni, világított rá Csákány László, a sepsiszentgyörgyi Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnöke.

A vadászati törvény előírása szerint síkvidéken egy nyáj mellett egy, dombidéken két, hegyvidéken három kutyát tarthat a pásztor az állatok védelmére, mindegyikükek a nyakában kötelező módon koloncnak kell lenni, hogy a vadállományban ne tehessen kárt. Azoknak azonban, akik sűrűn túráznak, néha sokkal több (kolonc nélküli) kutyával kell farkasszemet nézniük, és komoly ijedelmet élnek át (rosszabb esetben nemcsak az ijedtéggel maradnak), amikor a hagyományos terelőkutyák mellett nagy testű keverékek, akár kaukázusi juhászok, kangalok, újabban divatos őrző-védő ebek futnak szembe velük. Ki lesz a felelős, ha egyszer komoly baj történik? Mit lehet tenni az olykor kiéhezett, gazdáik által elcsapott, az erdők apróvad-állományában kárt tevő kutyákkal? A vadászati törvény értelmében a terület gondnokának jogában áll lelőni, de mit tehet a fegyvertelen turista?

 

A terület tulajdonosát számba sem veszik

Csákány László, a Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnöke érdeklődésünkre elmondta, az intézmények közötti párbeszéd hiányából eredeztethető sok probléma. Meglátása szerint különböző csoportok, szervezetek úgy jelölnek ki túraösvényeket, hogy a terület tulajdonosát meg sem kérdezik, zavarja-e esetleg valamilyen gazdasági tevékenység folytatását a túrázók jelenléte, van-e ott valami veszély, esetleg mi lenne az ő javaslata. Huszonkét éves tevékenysége alatt őt ilyen ügyben senki sem kereste meg, miközben a közbirtokosság területén bicikliutakat, futóknak való pályákat és turistaösvényeket jelöltek ki.

Ha a túraösvényeken a legújabb, villanypásztorok felszerelését támogató programoknak köszönhetően majd ilyenekkel szembesülnek, akkor megint reklamálnak majd az emberek? – kérdezett vissza interjúalanyunk. El kellene fogadni, hogy a területtulajdonosok alkotmányos jogukat gyakorolják, amikor üzemtervek alapján gazdasági hasznot próbálnak kihozni az erdőkből-legelőkből – mondta.

„Lehet nosztalgiázni a 20–30 évvel ezelőtti állapotokat visszasírva, de ezt éppúgy megtehetnék az erdő- és legelőtulajdonosok is, hiszen elképesztő, hogy mennyi ember – túrázó, gombaszedő, motoros, biciklis – van jelen a természetben.

Évtizedekkel ezelőtt még volt ráció a turistaösvények kijelölésében, például a Szentgyörgy melletti Pacé-dombon a „farkasösvényként” ismert útvonalat a legelő legszűkebb részén vezették át, csökkentve a pásztorkutyáknak való kitettséget, míg ma kilométer hosszan is nyílt területen vezet egy hasonló útvonal. „Nálunk nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. Az intézmények képviselőinek le kellene szállniuk végre a magas lóról és leülniük a tárgyalóasztalhoz, hogy egyeztessenek a megoldásokról az érintett területtulajdonosokkal, állattartókkal” – vélekedett Csákány László, nem cáfolván az eredetileg felvetett gondot, hogy lakott és lakatlan területeken is lehet a kutyafalkákkal találkozni.

Hirdetés
Hirdetés

Ellenőrizni kellene az esztenákat

Bonyolult a helyzet, hangsúlyozta Benedek Barna, a Pro Silva Vadászegyesület, illetve a vadállomány professzionális kezeléséért felelős egyesület (a kutatóintézet partnere a medveállomány genetikai felmérésében) vezetője is. Szerinte terepen nagyon sokféle helyzettel lehet találkozni, a legnagyobb gondot természetesen azok a felelőtlen pásztorok jelentik, akik versengenek egymással, hogy kinek van több és gonoszabb kutyája, vagy éppenséggel szórakoznak azzal, hogy ráhozzák a frászt a gyanútlanul arra vetődött emberekre. „Előfordult olyan is, hogy azzal dicsekedtek, mindig volt az esztenán besózott vadhúsuk, nyilván, mert kutyáikkal orvvadásztattak is. Aztán néha maga a pásztor sem tudja kezelni a kutyáit, mert nem hallgatnak a parancsára. Ilyenkor valóban fontos lenne közbelépni a hatóságoknak, ideális esetben tavasszal egy vadőrből, állatorvosból, hegyi csendőrből, az állatvédelmi rendőrség képviselőjéből álló munkacsoportnak kellene ellenőriznie az esztenákat és az ott tartott kutyákat, hogy kiszűrje az életveszélyt jelentő állatokat, de az elvetemült juhászokat is. Az ellenőrzések azonban eléggé ritkák az utóbbi időben, maguk a vadászegyesületek sem szorgalmazzák azokat. Csapdahelyzetben vannak, mert nem akarnak konfliktust az állattartókkal, akik a vadonban valóban csak a kutyáik védelmére számíthatnak a nagyvadak támadásaival szemben. Ezt a városi ember a maga kényelméből nehezen érti meg, hogy éjszaka, esőben milyen kiszolgáltatottnak lenni a medvével vagy farkassal szemben” – árnyalta a helyzetet.

Benedek Barna tehát nem híve az általánosításoknak, elismeri, hogy vadászoknak, állattartóknak és turistáknak is megvan a maguk igaza. Nézetében mindenkinek fel kell vállalnia a maga felelősségét, elismerve, hogy mindegyik terület „veszélyes üzem”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 28., 19:04
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Juhnyaj is sokkal tobb van most, mint regebb. Ha lehet azert kezdjuk el az embereket, mert kijarnak a termeszetbe (kivetel a motorizalt „turazok” esete). Romania juh nagyhatalom es meg csak nem is a hazai piacrol szol a juhtenyesztes.

 • User
  Dátum: 2023. április 28., 22:20
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Ellenőrizni kellene az összes bangó csobánt. Nappal láncon tartják a kutyákat S éjjelre el engedik, hátha a szomszédoktól ezt azt össze „szednek” . Más védi a kutyáját,hogy legyen házi kedvenc,vagy csak egy sima házőrző de éjjel képesek ezek a dögök még másfél méteres kerten is át mászni és kárt tenni. Másnap ha kérdőre vonod a majmot,akkor fenyegetőzik. Míg korruptak a vezetők,addig az egyszerű,gazember Csobán azt csinál amit akar ,mert dől a pénz… Na el kellene gondolkodni. És itt nem általánositok,hanem személy szerint pár emberre gondolok. Mert nem mindenki viselkedik ökör formáját….
  Jóvá hagyom,sok a medve,kell a kutya. De ha tartasz kutyát,adj is enni és tartsd kordában, főleg lakott területen….

 • User
  Dátum: 2023. április 30., 18:03
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Bizony, bizony le kéne szállni a magas lóról, s végre ellenőrizni a kolonc nélküli rengeteg pásztor kutyát. Az esztenákat pedig nem akárhova megengedni felállítani, mert lassan a faluban, vagy a városban lesznek. S akkor csodálkozunk, hogy a vadak beszoknak a településekre. Arról nem beszélünk mikor a rég meglévő túristaútakat elzárva létesítennek esztenákat. Gondolom ezek is pontos tervezés és a meggondoltság eredményei. Lehet, hogy egyesek magánérdekei mellett a közösség számára fontos és hasznos dolgokat is figyelembe kéne venni. Nem az esztenáké és a pásztoroké az egész természt.

 • User
  Dátum: 2023. május 1., 15:36
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A helyzett valtozatlan Kezdin is!!! A juhsereg bejar szinte naponta a Vagohid utcai lakasok koze.8-10 kutya kiseri a juhokat.NAGYON NYULLIK A TURO ha ezt megengedhetik maguknak a csobanok!!!Kar lenne a juhokert,DE…….

 • User
  Dátum: 2023. május 2., 21:57
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A város egyenlő a legelővel. Amikor nincs mit enni, jönnek a tápok, vagy a városlakók beterelnek egy-egy bárányt a lemérgezett kutyák közül.

 • User
  Dátum: 2023. május 2., 23:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A hilibi csobö-nașu klánnal mivan?!
  Ott is ha egy komolyabb ellenőrzést tartanának törvény szerint nem csak a kutyák lennének problémák… Csak úgy,e a törvényt be is kellene tartani, mindenkinek,hogy valamerre mozduljon a társadalalom. A szomorúság marad csak a társ a dalom….

 • User
  Dátum: 2023. május 3., 12:43
  ÉRTÉKELÉS: 13

  A közbirtokosság elnökével annyiban értek egyet hogy valóban ki kellene tiltani erdőkből,mezőkről az offroad jármüveket és motorokat,viszont nem tudom miben zavarják a gazdasági tevékenység folytatását
  azok a békés turázók akik gyalog esetleg kerékpárral turáznak.Lehet hogy attól tartanak a közbirtokosság elnökei hogy nehogy valami törvénytelenséget meglássanak a turázók?Már pedig rengeteg a törvénytelenség a közbirtokosságok háza táján.Nem akarok álltalánositani de olyan közbirtokossági elnökök vannak akik a közbirtokosság teljhatalmi urai rengeteg joggal amit jogtalanul szereztek,A fél falu határa az övék számtalan ingatlanjuk Sepsiszentgyörgyön,Brassóban és folytathatnám tovább.Képzeljék el mindezeket abból a csekély fizetésből érték el amit a közbirtokosságtól kapnak.!Amiért a nép még hallgat nem kell azt hinni hogy mindenki vak és lehet hülyiteni a végtelenségig!

 • User
  Dátum: 2023. május 5., 20:16
  ÉRTÉKELÉS: 4

  ha Kézdin az erdészsulit is úgy reklámozzák, hogy gyere erdészsuliba, minden erdész/ közbirtokossági tag dúsgazdag: házak, dzsippek!!!! Ezeknél vajon mikor tartanak vagyonkivizsgálást?!

  • User
   Dátum: 2023. május 6., 19:08
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Sajnos nem a közbirtokossági tagok a tulgazdagok,hanem a közbirtokosság elnökei.A közgyülésen megetetik megitatják a tagokat a saját pénzükből és mindenki azt hiszi hogy az elnök adta a sajátjából!Nem tudom a DNA mikor csap le ezekre a szélhámosokra!

 • User
  Dátum: 2023. május 15., 12:23
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ezt a városi ember a maga kényelméből nehezen érti meg, hogy éjszaka, esőben milyen kiszolgáltatottnak lenni a medvével vagy farkassal szemben” – árnyalta a helyzetet.

  Persze…de nappal miért is nem lehet megkötni a veszélyes kutyákat? És főleg, túristaösvény mellett? És a bangó, gumicsizmás csobán miért nem hívja vissza a dögöket?
  Jómagam elektromos sokkolóval, kutyasdprayell járok…de itt ne a kutya a híbás, hanem az ember..az állat, az csak azt teszi, amire kódolva van…támad, véd, őriz..