Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Valós kétnyelvűséget

Kampányt indít az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), hogy valós kétnyelvűséget vezessenek be legalább a tömbmagyar területeken – közölte tegnap a Sepsiszentgyörgyön megtartott sajtóértekezletén Sándor Krisztina. Az EMNP ügyvezető elnöke szerint a vásárlókban is tudatosítani kell, hogy várják el a velük szembeni tiszteletet ezen a téren is.

– A téma csak részben új, hisz korábban is voltak ehhez hasonló törekvések. A kampány célja, hogy tudatosítsa mind a vásárlókban, mind az eladókban, hogy Székelyföldön célszerű a kétnyelvűség használata – jelentette az ügyvezető elnök.

Az akciót azokkal a multinacionális vállalatokkal – köztük a Penny és Profi – kezdik, amelyek egyáltalán nem használnak magyar feliratokat. Eljuttatnak egy-egy levelet az üzletek vezetőihez, amelyben elmagyarázzák érveiket, és jó példákat hoznak fel, köztük a Kauflandot és a Lidlt, amelyek rájöttek, hogy magasabb komfortérzetet biztosítanak, hogyha magyarul is kommunikálnak.

Nem tekinthetnek el azoktól a helyi, sokszor magyar tulajdonban lévő vállalatoktól sem, amelyek kényelmi vagy egyéb megfontolásból szintén nem következetesek a magyar nyelv használatát illetően – mondta Sándor Krisztina.

A projektnek lesz egy interaktív Facebook-oldala, amely a vállalkozók, de a vásárlók felé is nyitott. A Pénzemért magyarul jelszóval zajló kampány év végéig tart. Amennyiben visszautasítják őket, szórólapokkal próbálkoznak, de végső esetben attól sem riadnak vissza, hogy bojkottra szólítsanak fel egy adott üzlet ellen.

Az elmúlt években a közhivatalokban folytattak hasonló akciót, amely „részleges sikerrel járt”, jóllehet ott – bizonyos esetekben – a törvény is kötelezővé teszi a kétnyelvűséget. <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük