Felhívás!

Újra tud járni

Újra tud járni Kovászna megye

Rendkívüli, kórházunkban első alkalommal végzett kezelésről számoltak be sajtóértekezleten a gyerekgyógyászat szakorvosai: Sepsiszentgyörgyön először alkalmaztak plazmaferézist egy kiskorú betegen, aki azóta jól van, és újra tud járni.

Az eljárást végző és felügyelő orvosok – dr. Dumitru Ioana, a gyerekneurológia osztály szakorvosa, dr. Bodó Erika, a gyermekgyógyászati osztály szakorvosa, dr. Buzsi Janka szakorvos, valamint dr. Costache Cătălin, az aneszteziológia és intenzív terápia osztály szakorvosa – online sajtótájékoztatón számoltak be a speciális eljárásról, amelyet egy fiatal, Hargita megyei páciensen alkalmaztak február elején.

A 16 éves lányt január végén utalták be a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba végtagbénulással, amit valószínűleg koronavírus szövődmény okozhatott, ugyanis a gerincvelő-gyulladás miatt bekövetkezett bénulás (paraplágia) a Covid19 egyik szövődménye – magyarázták az orvosok. A páciensen elvégezték a plazmaferézist, ami azt jelenti, hogy a vérét egy eszköz segítségével egy szűrőberendezésen engedték át, majd visszajuttatták a szervezetbe. A szűrőberendezés azokat az antitesteket távolítja el a vérből, melyek támadják a szervezetet – mondták a szakorvosok. A beavatkozás egyébként nem igényel altatást, a fiatal lány végig eszméleténél volt, beszélgetett, szövődmények sem alakultak ki, már az első szűrést követően javulás történt az állapotában. Az eljárást négyszer ismételték meg, az orvosok szerint fontos időben felismerni a bajt és lépni, mert ez a beavatkozás életmentő, de e nélkül akár teljes bénulás is bekövetkezhet.

A vérszűrés elvégzéséhez szükséges berendezést öt éve vásárolta a megyei kórház, de az eljárást mostanáig még nem alkalmazták kiskorú páciens esetében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások