Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb településekre terjeszti ki otthongondozói szolgálatát a Diakónia

Újabb településekre terjeszti ki otthongondozói szolgálatát a Diakónia Kovászna megye

A Brassó megyei Ürmösre és Apácára is kiterjeszti otthongondozói szolgálatát a Diakónia Keresztyén Alapítvány, így már összesen 69 településen lesznek az idősek segítségére mindennapi gondjaikban. Egészségügyi alapellátást nyújtanak, segédeszközöket kölcsönöznek, kisebb háztartási teendők elvégzésével segítenek, gyógyszert íratnak fel és váltanak ki, vagy akár be is vásárolnak.

Hirdetés
Hirdetés

Tóth Anna, a Diakónia idősgondozó ágazatának igazgatója közölte az örvendetes hírt: a munkaügyi és szociális védelmi minisztériumtól 543 ezer lejes támogatást nyertek a nyugdíjasoknak szánt kistérségi szociális szolgáltatásokra. Pályázatuk a „nemzeti érdekeltségű projektek” (a román rövidítésből adódóan ún. PIN-eknek) kategóriájába illeszkedik, a minisztérium ugyanis több évnyi tétlenség és csend után idén hirdette meg pályázatát, kifejezetten az időseket célzó szociális szolgáltatásokra.

A Diakónia Ürmöst és Apácát Nagyajtával összekapcsolva pályázott a kistérségi házibeteg-gondozásra, hiszen az új nagyajtai hídon már könnyen és gyorsan elérik a másik két falut. A pályázati támogatásnak köszönhetően még egy ápolót és asszisztenst tudtak alkalmazni a Nagyajtán már dolgozó kollégák mellé, illetve egy szociális munkást is alkalmaztak, de egy autót is tudtak vásárolni. Ráadásul – az eddigi gyakorlattól eltérően – e három faluban egy évig szinte ajándékba kapják az ellátást az érdekeltek, hiszen a minisztérium 12 hónapig 85%-ban fizeti a költségeket, csak a fennmaradó részt kell állniuk az igénylőknek. Egyébként már eddig is legalább felerészben az önkormányzatok finanszírozták az ellátást.

A kistérségi ellátás központja Nagyajtán lesz, ugyanis ott az unitárius egyház már korábban a Diakónia rendelkezésére bocsátotta a holland testvérgyülekezet segítségével felújított egykori kántori lakot, kifejezetten szociális szolgáltatások céljára. Ez annál is inkább jól jött az alapítványnak, mivel a pályázáshoz feltétel volt egy meglévő székhely.

Könnyebb elviselni az időskor nehézségeit, ha szakszerű ellátásra lehet támaszkodni. Fotó: Diakónia Keresztyén Alapítvány

Az otthongondozói szolgálatba újonnan bekapcsolt két faluban már korábban több alkalommal ismertették a Diakónia munkatársai az ellátás mibenlétét, két nyelven is, hiszen ott többségben van a román lakosság. Ezután a polgármesteri hivataltól és a háziorvostól kapott ajánlások alapján házról házra járva is elbeszélgetnek az idősekkel, felajánlják a segítségüket, igyekeznek megnyerni a bizalmukat, és „erősen remélik, hogy egy év odaadó és tisztességgel elvégzett munka után az önkormányzatok igényelni fogják a program folytatását, és felvállalják annak legalább 50%-os társfinanszírozását” – reménykedett Tóth Anna.

Az ajtaiak már ismerik a Diakónia által nyújtott ellátást, hiszen több erdővidéki faluban (Vargyason, Baconban) de Baróton és környékén is évek óta jelen van az alapítvány, az apácaiak és ürmösiek számára sem teljesen ismeretlen, hiszen sokakat fűznek rokoni szálak az erdővidéki falvakhoz. Novembertől tehát a Diakónia idősgondozó ágazata 22 közigazgatási egységben, 69 településen van jelen, túlnyomórészt Kovászna megyében; a rá háruló nehéz feladatot összesen 45 fős személyzettel látja el.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük