Hirdetés
Hirdetés

Új tanösvény Sugásfürdőn

Új tanösvény Sugásfürdőn Kovászna megye

Két esetben is kereséshez riasztották a megyeszékhelyi hegyimentőket az utóbbi napokban, de végül mindkét eset szerencsésen megoldódott. A Kovászna megyei hegyimentő közszolgálat a riasztások közben sem tétlenkedik, túraútvonalakat újított fel, tanösvény kiépítésére készül a sugásfürdői nagy sípálya mellett.

Vasárnap délután a 112-es segélyhívón jelezte három személy, hogy a Kovászna és Buzău megye határán levő Pintillő (Penteleu) hegységben eltévedt, de mire a hegyimentőket, hegyi csendőrséget és a helyi önkéntes tűzoltókat, önkénteseket keresésükre indították, az elveszettek újra telefonáltak, hogy szerencsésen kiértek az ismert terepre. Ezt az esetet megelőzően is befutott egy segélyhívás, akkor Kézdivásárhely környékén szekeresek tévedtek el, az ő helyzetük is hasonlóképpen hamar és szerencsésen megoldódott.

Hirdetés
Hirdetés

A hegyimentőket azonban nemcsak vészhelyzetben lehet elérni, túrázásra készülők tájékoztatást is kérhetnek a túraútvonalakról, menedékhelyekről, stb. a 0 salvamont (vagy 0726.826.668) számon, és az utóbbi időben sokan élnek is e lehetőséggel, mondta lapunknak Leonid Moscviciov, a közszolgálat vezetője. Pozitív visszajelzéseket is rendszeresen kapnak, a hegyi menedékhelyeket használóktól (a Bodoki-csúcs közelében, a Lakócán, a Cecele-tető közelében és a Baróti-hegységben van ilyen) az utóbbi időben szerencsére nem történt rongálás az esztétikus kis faházakban.
A múlt hetekben a hegyimentők a Baróti-hegység gerincén végigvezető 59 kilométeres túraútvonal felét (25 km-t) festették újra, de a Sugásfürdő környékiekkel is ugyanígy jártak el. Bár sokan megkérdőjelezik, van-e létjogosultsága ezen útvonalaknak az egyre növekvő medveveszély miatt, Moscviciov szerint, ha a kirándulók betartják a megfelelő óvintézkedéseket, nem kellene gond legyen. Ezek a túraösvények már a hetvenes–nyolcvanas évektől léteznek, különben pedig a hegyimentők munka közben maguk is sokszor találkoznak medvével, de elővigyázatosságuk folytán még soha nem keveredtek konfliktusba vele. Minden esetre táblákat is kihelyeznek majd ezen ösvényekre azzal, mi a teendő, ha medvét lát az ember.
Amint a szeszélyes időjárás engedi, a sugásfürdői nagy sípálya mellett egy 3,3 kilométeres tanösvényt is kialakítanak – szolgált örvendetes hírrel a hegyimentők vezetője. A Natura 2000-res madárvédelmi területen levő tanösvény mentén 14 táblán olvashatnak majd az érdeklődők elsősorban a védett állat- és növényfajokról, de földtani és erdőgazdálkodásra vonatkozó ismereteket is szerezhetnek a gyerekek vagy az arra kitérő túrázók, hiszen a tanösvény több túraútvonalat is keresztez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. június 9., 8:43
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Moszkovics azt hiszi Sziberiaban van, de nem szamit csak nagy fizetest kapjon. Azt akarjak, hogy megegyen a tanosvenyen valakit a medve? Akkor festegesek, ugy sincs amit csinaljanak!

 • User
  Dátum: 2021. június 9., 14:08
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nem a megevéssel van a gond… A faluban és a környező földeken való járkálás biztonsága lett kockázatos. Az öregek úgy tudják, hogy a medve emberhez való viszonya nem látható előre. A juhnyájak pedig nem készülnek a havasi füvészetre…a számadók hirtelen megfogyatkoztak, s siheder pásztorok a vetésnek nem ismerik a szélét…

 • User
  Dátum: 2021. június 9., 18:03
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Képzelem mit él át az az ember, aki jópofizik, megpróbálja lényegteleníteni a medvevészt. Akkor jövök én, nemcsak kárunkra való medvékkel, hanem a juhokkal is kezd bajunk lenni. Ebből azt érti, hogy nem tudok olvasni. Pedig tudok, közben kijártam, s három juhászkutyával kerülgettük egymást. A méret derékig érőnek látszott. Az unokánknak nem lesz ajánlott iskolába menni-jönni egyedül. Még mindig nem evett meg a medve, de az udvaromon, kapum előtt, vagy a kis utcában, nem szívesen mennék szembe eggyel sem. Egy juhászkutyát pedig könyebb elkerülni, mint hármat, ha éppen a falu között csügészik.

  • User
   Dátum: 2021. június 10., 10:18
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Mit élne át? Vannak gondok a medvékkel, de ez a pánik ami folyik vicces. Hogy nem mernek sétálni az erdőben, hogy nem mernek kimenni a mezőre vagy akár a faluba. Nagyapáink is őrizték a gyümölcsöst a medvéktől, nem pánikoltak. Most meg van mindenféle modern felszerelés. Gyalogosoknak meg ott a hangjuk, használják ha olyan helyen járnak.

 • User
  Dátum: 2021. június 10., 17:41
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Jöjjön Ozsdolára, és tartson ilyen bemutatót, mit leír, élesbe. Harmadmagánál többen egyszerre nem lehetnek. Mert most sem kerül három ember aki egyszerre ráér, hogy a temetőben kaszáljon.

  • User
   Dátum: 2021. június 11., 9:01
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ezt most kinek írta? Én a nem pánikolos vagyok. Pár hete voltam ott, Gelence és Ozsdola felett a Hertán pusztán. Jó sok medvenyom és kaki volt az tény, de a medvék elkerültek, valószínűleg mert hangoskodtunk. A pásztorok mondták, hogy van medve, de ha jól értettem nem vitt el tőlük semmit. Szerencsére nagyon rendesek voltak, mert ha nem a kutyákkal meggyűlt volna a bajunk.