Hirdetés
Hirdetés

Új év új nyugdíjponttal

Új év új nyugdíjponttal Kovászna megye

A Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár is igyekszik tájékoztatni a háromszéki érintetteket a 2023. január 1-jétől esedékes változásokról, amelyek sok háztartást érintenek.

Hirdetés
Hirdetés

Az új év első napjától a romániai nyugdíjpont értéke 1586 lejről 1785 lejre emelkedik. A szociális juttatás (indemnizație socială) összege jelenleg 1000 lej, januártól 1125 lej. A testi vagy szellemi fogyatékkal élők vagy nagyon idős személyek gondozását végző kísérők (însoțitor) havi javadalmazása 1267 lejről 1428 lejre emelkedik. Január elsejétől az országos havi bruttó minimálbér 3000 lej lesz a jelenlegi 2250 lejjel szemben.

Azok a személyek, akik valamiképpen érintettek az 1999. évi 105-ös számú kormányrendelet által nyújtott kedvezmények, illetmények, kárpótlások stb. ügyében, számukra 2024. január 1-jétől hatályosak az új rendelkezések. Itt azokról a személyekről, családokról (házastárs, esetenként utód) van szó, akik az 1940. szeptember 6. és 1945. március 6. közötti időszakban etnikai jellegű, indíttatású zaklatásoknak, üldöztetésnek, letartóztatásnak, kilakoltatásnak, áttelepítésnek, lágerekbe való elhurcolásnak stb. voltak az elszenvedői. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 16., 10:40
  ÉRTÉKELÉS: 27

  Életünk nagy részét ledolgoztuk a szocializmus építése érdekében, s most kapunk egy alamizsna nyugdíjat, amelyből csak tengődni lehet. 32 év alatt ez az ország állandóan csak visszafelé fejlődött! Ideje volna a nyugdíjakat becsületes kritériumok alapján újra számítani! Igazságtalan az, hogy aki életében nem dolgozott olyan munkahelyen, amire nyugdíjat számolnak, az kap szociális nyugdíjat, ami szinte akkora mint az előkönyvelői vagy referensi funkcióban 30 ledolgozott évre számított nyugdíj. Akinek 30-40 év alatt minden reggel csengetett az óra, mégiscsak többet érdemelne. De Romániában a nemdolgozást részesítik előnyben. Sajnálatos!

 • User
  Dátum: 2022. december 16., 21:36
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Egesz eletem soran dolgoztam 40 ev regisegem van , fizetesem utan adoztam ,nyugdij alapot , tarsadalmi biztositas stb. fizettem , most nyugdijam utan is kell adozzak . Az en esetemben nem lesz ervenyes a 12, 5 % -os nyugdij emeles (sem az 1.000 lejes jutattas ) mert abbol is adot vonnak le . A szocialis nyugdijas dolgozott 10 evet megkapja a minimalis nyugdijat , plusz a kiegesziteseket az atlag nyugdijig , plusz a vasarlasi ertek jegyeket .Hol az igazsag ?? most is az jar jol aki annak idejen nem dolgozott !