Hirdetés
Hirdetés

Ugyanaz, mégis más

Ugyanaz, mégis más Kovászna megye

Biztató és lelkesítő felfedezést tettek a nagyajtai unitárius vártemplom felújítását végző szakemberek múlt héten. Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész a közösségi oldalon adta hírül, hogy Szakács Tamás restaurátor a falon vélhetően Szent László kerlési csatájának jelenetéből azonosított egy falképrészletet.

Múlt héten adták át a gidófalvi templomban felújított falképeket az egyházközségnek, ott a viszonylag ép újszövetségi jelenetek mellett a Szent László-legenda ábrázolását is felfedezték (bár csak igen töredékesen tudták részleteit rekonstruálni), azt megelőzően pedig az oklándi unitárius és a marosvásárhelyi református vártemplomban kerültek elő hasonló képsorok. Ezek után is meglepő, sőt szenzációs leletnek minősül a Nagyajtán felfedezett, viszonylag jó állapotú részlet – mondta Jánó Mihály. Ezt a 20. században ugyan már látták, majd náddal rögzített kátránypapírral letakarták, és újra lefestették, mert protestáns templomban nemkívánatosak a képek. Egyébként a szakember szerint minden Szent László-freskó különlegesen érdekes, mert azok nem sablonra készültek, különféle festőműhelyek festették őket, jelen esetben valószínűsíthető, hogy egy oklándi mester munkájáról van szó.

Hirdetés
Hirdetés

Eddig a glóriás Szent László arcát és egy-két ló fejét azonosította egy-egy kutatóablakban Szakács Tamás restaurátor. A jövő héten a Székely Nemzeti Múzeum régészei is megkezdik az ásatásokat.

A 15. században épült nagyajtai unitárius templomra 2017-ben uniós pályázati forrásból sikerült másfél millió eurós finanszírozást szerezni, a templom, a torony, a várfalak, bástyák és a környezet teljes rendbetételét 2021 júniusáig kell befejezni. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük