Felhívás!

Üdülőparadicsom a Rétyi-tónál

Üdülőparadicsom a Rétyi-tónál Kovászna megye

Idén több területet vásárolna a Rétyi-tó környékén a helyi polgármesteri hivatal, ez viszont csak az első lépés lenne a tó fejlesztésében, hiszen a gátat is meg kell erősíteni, és csupán ezután lehet üdülőparadicsomot kialakítani a helyszínen.

Dombora Lehel Lajos, Réty polgármestere elmondta, a héten fogadják el a költségvetést, 500 ezer lejt szeretnének a tó fejlesztésére fordítani.
– Csak a tó területe képezi a hivatal tulajdonát, illetve a víz melletti 1, néhol 2 méteres sáv, a mart. Ez az állapot senkinek sem jó, hiszen nem tudunk beruházni ahhoz, hogy működtessük a tavat, a területtulajdonosoknak pedig nincs meg a pénzügyi kapacitásuk ehhez, de amúgy is apró parcellákról beszélünk, így egy nagy összevisszaság lenne, ha mindenki maga kezdene el fejlesztgetni. A tanács alárendeltségében létrehozunk egy céget, és még idén megpróbáljuk megvásárolni a tó körüli telkeket. Ami hátramarad, azt a következő költségvetésből igyekszünk megvásárolni, továbbá a gátat is meg kell erősíteni, hiszen e nélkül nem tudunk vízügyi működési engedélyt beszerezni. Már 2 éve megvan a terv a munkálatra, a kivitelezési értéke a még 2 éve érvényes árak mellett is 1 millió lejre rúgott – részletezte Dombora.

Az elöljáró elmondta, hogy a megyében több halastó működik, és a rétyi összekötött tavakból is kettő a megyei halász-vadász egyesületé. Éppen ezért, ahogyan azt a nagy tó telekkönyvében is írja, ott fürdésre alkalmas tavat, vonzó üdülőhelyet alakítanak ki.
Arra a kérdésünkre, hogy mi történik, ha a tó körüli területek tulajdonosai túlértékelik a telkeket, Dombora leszögezte, a községháza a jelenlegi piaci árakat figyelembe vevő, egy hivatalos felértékelő által megadott árat tud csak kifizetni.
– Természetesen célunk, hogy mindenkinek jó legyen, békésen, barátságosan záruljon a vásárlás, de utolsó lehetőségként a kisajátítással is élhetünk – összegezett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások