Felhívás!

Trichinagyanús riasztás

Háromszéken a téli ünnepek alatt egyetlen trichinagyanús esetet jegyeztek a hatóságok, de végül a fertőzés szerencsére nem igazolódott, így trichinás fertőzés nélkül, ételmérgezés mentesen zajlottak az ünnepek.

– Az illetékes körzeti állatorvos a disznóhús bevizsgálásakor fura csomókat vett észre, és trichinellára gyanakodott. Bekérettük a laborba a mintát, részletesebb vizsgáknak vetettük alá a húst, de végül a gyanú nem igazolódott – újságolta lapunk érdeklődésére dr. Örsi Csaba megyei főállatorvos. További jó hírként közölte, hogy a megyeterületen zajló élelmiszer-biztonsági ellenőrzések során nem találtak kirívó rendellenességeket. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy idén – a törökországi, egyiptomi és kínai termékeknél azonosított nagy mennyiségű rovarölő szerek miatt kirobbanó botrány tükrében – a zöldségek, gyümölcsök kerülnek az ellenőrzések célkeresztjébe.

– Tudomásunk szerint idevágó törvénymódosításra is sor kerülhet: emelnék a bevizsgálási százalékokat, és más biztonsági intézkedéseket is bevezethetnek, de erről pontosat majd a törvénymódosítás tükrében mondhatunk. Ugyanakkor a disznótartást érintő törvény megjelenését is figyelemmel követjük, hiszen ez is hozhat majd újdonságokat. Lássuk, számhoz kötik-e a háztáji disznótartást, ki fogja a törvényben leírtakat ellenőrizni, nyomon követni… Mondhatni, hogy az újdonságok éve lesz a 2022-es esztendő – mesélte dr. Örsi.

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője összegzésképpen elmondta, de-cemberben több – 4 évre szóló – együttműködési szerződést hosszabbítottak a körzeti állatorvosokkal, ezt folytatják februárban is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.