Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tornatermet adtak át Kézdivásárhelyen

Tornatermet adtak át Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Szerdán avatták fel a zeneiskolaként is ismert kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola udvarán a magyar kormány támogatásával épített többfunkciós tornatermet. Az átadón Potápi Árpád, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára a mindennapos testnevelés szükségszerűségét hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés

Potápi Árpád elöljáróban híres, 1848-hoz, illetve a székelységhez köthető jeles férfiakról szólt, megidézve a kétszáz éve született Andrássy Gyula gróf, kiváló magyar államférfi és a néhai hegymászó, Erőss Zsolt alakját, hangsúlyozva, hogy erős jellemüket a sportnak is köszönhették, majd az átadás előtt álló tornaterem, illetve a testnevelésórák jelentőségéről szólt.

„Míg nekünk az volt a büntetés, ha nem engedtek ki az udvarra, a mai gyerekek többségének az a büntetés, ha ki kell menniük. Ezért döntöttük el 2011-ben önkormányzati példákból okulva, majd 2012-ben be is vezettük Magyarországon a mindennapos testnevelést” – hangsúlyozta. Hozzátette, külön öröm számára, ha sportberuházásokat tudnak támogatni a Kárpát-medence magyar közösségeinél. Hangsúlyozta, a Sepsi OSK és a Dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatok, továbbá az Erste Ligában kitűnően szereplő erdélyi jégkorongcsapatok sikereinek előfeltétele a megfelelő színterek biztosítása.

„A megfelelő színterek pedig a tornatermek, az uszodák, tornacsarnokok, az olyan létesítmények, amelyek biztosítják számunkra azt, hogy a gyerekek tudjanak élni a lehetőséggel” – sorolta, hozzátéve, így jött az ötlet Kézdivásárhely városától, hogy a magyar kormány támogatásával építsenek a Molnár Józsiás-iskola 500 diákjának tornatermet.

Az ötlettől a megvalósításig

„Ezért 2022-ben a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága 190 millió forint támogatást ítélt meg, majd 53 millió forinttal egészítettük ki ezt az összeget ahhoz, hogy elkészülhessen a beruházás” – mondta, zárásként abbéli reményének adva hangot, hogy az itteni gyerekeknek is be tudják vezetni a mindennapos testnevelést.

„Jó lenne tudni azt, hogy, ha egy magyar iskolába íratjuk a gyermekeinket, akkor nem csak a magyar identitást szolgáló magyar nyelvet és történelmet tudják megtanulni, hanem a mindennapos testnevelés is hozhat egy olyan pluszt, ami miatt megéri, főleg a szórványban magyar iskolákba íratni a gyerekeket.”

A nemzettudat-formáló sport

Bokor Tibor polgármester beszédében a sport összetartó erejét hangsúlyozta:

„Aki kételkedik a sport nemzettudat-formáló, összefogásra sarkalló erejében, annak még sosem gördült le könnycsepp az arcán a magyar himnusz felcsendülésekor egy-egy megméretés díjátadójának közvetítése során. Nem azt mondom, hogy a most felavatandó tornateremben megforduló gyerekek mind olimpiai bajnokok lesznek, de abban biztos vagyok, hogy közülük sokan fogják öregbíteni Kézdivásárhely, Székelyföld hírnevét. Mert tömegsportra építkezve lehet versenysportot fejleszteni, és remélem, nem tűnik fellengzős nagyzolásnak annak nyugtázása, hogy nem sok, Kézdivásárhelyhez fogható város büszkélkedhet olyan sportbázissal, a fedett jégpályától a sportcsarnokig, a Sinkovits Stadiontól a Molnár Józsiás Általános Iskola sportterméig, mint mi.

De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a sport nemcsak a sikerekről, hanem az egészséges életmódra való nevelésről, a mozgás öröméről is szól. Kitartásra, képességeink fejlesztésére ösztökél, amit az élet minden területén kamatoztatni tudunk. Ezért rendkívül fontos ez a beruházás, amely elsősorban az iskola érdeme, és itt külön kiemelném Kelemen Éva tanítónő szerepét, aki oroszlánrészt vállalt a projekt lebonyolításában, és természetesen köszönettel tartozunk a magyar kormánynak, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár úrnak a támogatásért. Amiért ismételten megbizonyosodhattunk az anyaország nemzetféltő gondoskodásáról. Ez egyben abbéli bizakodással tölt el bennünket, hogy a továbbiakban is, még ilyen vérzivataros időkben is számíthatunk Budapestre, számíthatunk a Fideszre.”

 

 

Kelemen Éva pedagógus, a tornaterem-építését célzó pályázatot benyújtó Step by Step Egyesület elnöke az Örökségünk-mozgalom dalát idézve hangsúlyozta, „nincsen határ ottan, ahol egy nyelvet beszélnek.” Hozzátette, a dal nyomán álmodta meg a tanintézmény diákjai számára az addig soha nem létezett tornatermet, mely hatalmas űrként tátongott az iskola életében az elmúlt 43 évben. „Magyarul magyarként, magyarokkal álmodtuk meg ezt a többfunkciós létesítményt, és lám, a cselekvő együttműködés, az összefogás, az őszinte együttérzés valóra váltották álmunkat” – nyugtázta.

Simon István iskolaigazgató a nap kettős jelentőségét hangsúlyozta. „Egyrészt büszkén emlékezünk az 1848–49-es szabadságharc hőseire, másrészt itt állunk iskolánk új tornaterme előtt, amely a mai napon átadásra kerül” – nyomatékosította.

A tanintézmény citera- és könnyűzenei együttese által előadott dalokkal színesített esemény résztvevői az áldást és a szalagvágást követően az újonnan átadott létesítményben a diákok részvételével rendezett bemutatót tekinthették meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások