Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Többen „hazajönnének”, de

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2009-ben úgy döntött, hogy a fiatalok külföldről való hazavonzása érdekében ingyen használatra telkeket utal ki nekik, ahol házat építhetnek, családot alapíthatnak. A Gyere haza program kezdete óta 45 telket utaltak ki, jelenleg 19 szerződés van érvényben.

Hirdetés
Hirdetés

A városháza két- és háromszobás házak típusterveit is a lakók rendelkezésére bocsátja, ám ha a fiatalok a szerződés aláírásától számított egy éven belül nem kezdenek hozzá az építkezéshez, vagy azt három éven belül nem fejezik be, akkor elesnek a 300 m²-es, ingyen használt telektől, amely egyébként tíz év múlva meg is vásárolható.

Szinte mindegyik tanácsülésen – a main is – napirenden szerepel egy-egy telek kiutalása vagy éppen visszavonása, hiszen nagyon sokszor előfordul, hogy a kérelmezők lemondanak a nekik kiutalt parcelláról, jellemzően azért, mert elszámolták magukat az építési költségeket illetően, illetve más módon megoldódott a lakhatásuk (illetve a két ok egyidejűleg is fennállhat). Bár az évek során a fiatalok több mint száz kérvényt nyújtottak be a városházán, az érdeklődés hol megélénkül, hol lankad, jelenleg összesen hat ház áll készen a Borvíz utcai alakuló lakótelepen, melyet azóta a programról Gyere haza negyednek neveznek, és nyolc további építése még folyamatban van – közölte érdeklődésünkre Var-gha Fruzsina alpolgármester.

Az önkormányzat ugyanakkor további hat, öt-öt lakásos sorház építését tervezi ebben a negyedben, ezeket szintén fiatalok bérelhetik majd ki, illetve a közben gyarapodó közösség várható igényeire válaszolva egy bölcsődét és óvodát építtet oda.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük