Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több pontban is módosítani kellett a hulladékgyűjtési projektet Baróton

Több pontban is módosítani kellett a hulladékgyűjtési projektet Baróton Kovászna megye

Rendkívüli tanácsülést hívott össze Barót város önkormányzata keddre. Benedek-Huszár János polgármester kilenc határozatot terjesztett elő az ülés során, ezeknek egyharmada a hulladékgyűjtő központtal volt kapcsolatos, ugyanakkor szó volt a megüresedett ANL-tömbházlakások elosztásáról, illetve a közvilágítási szolgáltatás irányításának átruházásáról is.

Hirdetés
Hirdetés

A tanácsülésen az önkormányzati képviselő-testület visszavonta a korábban elfogadott, 95-ös számú határozatát, amely a hulladékgyűjtő központ gazdasági és pénzügyi mutatóira vonatkozik. Erre a Kovászna Megyei Prefektusi Hivatal szólította fel a városházát, ugyanis az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) támogátásából megvalósítandó hulladékgyűjtő tervezésekor nem követték az előírásokat.

„A terv két dokumentumát nem mi, hanem a minisztérium rendelte meg még két évvel ezelőtt, hiszen típustervet készített. Mi igazából nem volt amit tegyünk, a finanszírozási tervben is szerepelt, hogy kötelező volt átadnunk a típustervet és csak ezt szabadott továbbfejlesztenünk” – részletezte a polgármester. Ezért ezt a városi tanács visszavonta, a következő napirendi pontban elfogadták, amit a prefektúra kért, majd mégegyszer elfogadták a hulladékgyűjtő költségvetését, így eleget téve minden lépésnek. Az elöljáró kifejtette, hogy ez azért is nagyon fontos, mert a gyűjtőközpont műszaki tervét már átvették, rövidesen kiállítják az építési engedélyt is, és amikor ezt jóváhagyják, elindul a közbeszerzési folyamat, akár már a novemberi hónap folyamán.

Ezzel együtt szintén a prefektúra javaslatára visszavonták a korábban elfogadott 90-es számú határozatot is, amelyben közvagyonnak és közérdekűnek nyilvánítottak néhány telket a városban. Elsősorban a 40-es jelzésű községi útról van szó, amely végigvezet a Technika-telepen és amelyre a baróti önkormányzat nem csak használati, hanem tulajdonjogot is kért, hogy azt kerülőútként és a hulladékgyűjtő központ megközelítéséhez használhassák. A prefektúra azonban úgy ítélte meg, hogy a határozat és a körülmények, amelyek alapján az önkormányzat azt közhasznúnak minősítette, nem helyénvaló és nem tesz eleget a törvény által előírt feltételeknek. Ezért az út továbbra is az állam tulajdonában marad, Barót városának továbbra is csak használati joga lesz fölötte, amelyet 2020-ban kapott meg az addig szintén adminisztrációs joggal rendelkező ploiești-i szénkitermelési társaságtól (SNC Ploiești).

A keddi tanácsülés során kisebb módosítást hagytak jóvá az önkormányzat költségvetésében is, miután az előző módosítás óta többletbevételhez jutott a város, ennek értelmében több mint 11 ezer lejt szándékoznak átfordítani a kiadási oldalra. Továbbá több mint 55 ezer lejt fordítanak a vízszolgáltatással foglalkozó munkások októberi bérére.

Ezenkívül jóváhagyták a két meghirdetett ANL-tömbházlakás elosztását, valamint az aktualizált költségvetését és műszaki gazdasági mutatóit az nZEB plusz kategóriájú, tanügyben és egészségügyben dolgozó fiatalok számára épülő 2×6 lakásos tömbháznak. Utóbbit ugyan egyszer már megszavazták, akkor még csak megvalósíthatósági tanulmány volt, most már a műszaki tervnél tartanak. Akkor 8 millió 161 ezer lejre becsülték, most a kivitelezési terv szerint 7 millió 731 ezer lejbe fog kerülni a beruházás. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások