Hirdetés
Hirdetés

Több osztály újraindult

Több osztály újraindult Kovászna megye

András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója pénteken sajtótájékoztatón számolt be azon intézkedésekről és protokollokról, amelyek – országos szinten is – a folyamatosan növekvő fertőzésszámokat mérsékelik, valamint a háromszéki betegek, illetve állapotos nők biztonságát szolgálják.

A kórházigazgató az intézményen belüli COVID-fertőzések péntek délutánig jegyzett statisztikáját ismertette, és azt ígérte, hogy szerdán (ma) ismét beszámol az új számadatokról.

Péntekig összesen 8 gyanús eset részesült kórházi ellátásában (ebből egy gyermek 0–9 év között), továbbá 32 igazolt fertőzött beteget kezeltek (ebből 5 gyermek 9 év alatti, és 1 fiatal a 10–18 éves korosztályból). A fertőzöttek közül 2 páciens volt kritikus állapotban: egy az intenzív terápián, a másik pedig lélegeztetőgépen (intubált állapotban). Korábban egy harmadik kritikus állapotban lévő fertőzésgyanús páciensről is beszámolt az illetékes, de azóta két negatív teszt is igazolta, hogy a személy nem fertőzött, így már nem sorolják a COVID-gyanús esetek közé. Továbbá az is kiderült, hogy április folyamán öt COVID-fertőzésen átesett pácienst kiutaltak a kórházból.

A pánikhangulat elkerülése végett a kórházigazgató hangsúlyozta, lakcím szerint jegyzik a statisztikákban az elhalálozások számát, ezért – habár péntekig ugyan 4 halálesetről beszéltek a kórházban –, ebből csupán 3-at jegyeznek Háromszéken, ugyanis a negyedik elhunyt brassói származású, így Brassó megye statisztikáiban szerepel.

Hirdetés
Hirdetés

– Az elmúlt időszakban 2 haláleset történt kórházunkban, ebből egy beteg a brassói fertőzőkórházból érkezett hozzánk (háttérkórház minősítés alapján utalták át): sajnos már súlyos állapotban hozták ide, és a következő nap délutánján meg is halt. A második esetnél a halál után igazolódott a fertőzés, itt a személy súlyos veseelégtelenséggel érkezett a kórházba – részletezte András-Nagy.

Tőle tudtuk meg, hogy péntek reggelig 48 egészségügyi dolgozót (orvost, asszisztenst) tartottak nyilván fertőzéssel, ebből húsz az intenzív terápián teljesít szolgálatot. Éppen ezért a kardiológiáról irányították át erre az osztályra a személyzetet, hogy a következő 2 hétben újból elindíthassák teljes személyzettel az intenzív terápiát.

A környező kórházaktól is segítséget kértek, ám egyelőre csak Brassó megye biztosította a megyei kórház vezetőségét arról, hogy baj esetén átvesznek betegeket, illetve Marosvásárhelyről is ígéretet kaptak rezidensek átirányítására.

A kórházigazgató hangsúlyozta, közel ezer tesztet végeztek csak az alkalmazottaknál, ilyen nagy számok tükrében kell kezelni az igazolt fertőzöttek számát, hiszen más romániai kórházak csupán 1–2 tucat ilyen tesztet végeztek el.

Jó hírként András-Nagy elmondta, a megyei közegészségügyi igazgatósággal egyeztettek, így miután azonosítják, és feltérképezik a megye összes terhes kismamáját, a 38. hetet betöltő állapotosokat még szülés előtt tesztelni fogják (esetleges COVID-fertőzés miatt), hogy már ebben a fázisban tudják, hogy milyen kórházba irányítsák őket: az egészséges kismamákat Kézdivásárhelyen fogják ellátni, a sepsiszentgyörgyi kórház csakis a COVID-gyanús, illetve pozitív személyeket fogadja.

Hétfőtől újrakezdték az onkológia, reumatológia, hematológia osztályokon a tevékenységet: a krónikus betegeket korábban telefonon értesítették erről. A programált kezelések előtt tesztelik a pácienseket. Az osztályok tevékenysége a tüdőkórház épületében zajlik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 15., 1:48
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ilyen homályos a helyzet a kórház berkeiben is, mint ez a fotó. Szerda van: mik az újabb hírek? Vajon letesztelték-e már a teljes személyzetet? Vagy oda jutunk mint az elhíresült kórházak?

 • User
  Dátum: 2020. április 15., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A veseelégtelenséggel érkezőt gondolom ott fertőzték meg!😤
  A temetkezési cégnek meg úgy hallottam, h hazudtak a fertőzésével kapcsolatban!

 • User
  Dátum: 2020. április 15., 16:57
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A-N R kórház igazgató küzd a maga módján, hogy megoldja a krónikus betegek helyzetét, csak nem tudom mennyire jó ezeknek a betegeknek, ha egy másik fertőző betegséggel a TBC bakteriális fertőzéssel találkozhatnak, a folyosó végén lévő hideg fürdőszobával , húzatos szobák, nincs vészcsengő a szobában. A kastélykorház tetőzete alá galambok jártak be 2019 év őszén és darázsfészek az ablakpermémnél . A betegek pedig majd ha kijőnnek a korházból, akkor nem csak a COVID 19 hanem a TBC tesztre is gondolhatnak csak azt addig senki sem csinál rajtuk amíg a röntgen ki nem mutatja hogy már módosított a TBC baktérium a tűdején. Sajnos a TBC betegek nem kapnak figyelmet mivel mindenki menekül ettől az évezredes csúnya betegségtől. Ezt egy családtagom és saját tapasztalatom alapján írtam le. Tisztelettel D.I.