Hirdetés
Hirdetés

Temetések a törvényesség határán belül

Temetések a törvényesség határán belül Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat által fenntartott közös temetőben eddig nem volt példa szabálytalanságra, a gyászolók betartották a kis létszámra vonatkozó szabályokat.

Hirdetés
Hirdetés

Máthé László, a Tega Rt. vezetője elmondta, bennük is felvetődött a gondolat, hogy nemrég utolsó útjukra kísért, közismert személyek temetésén vajon meg kell-e majd szólítaniuk a gyászoló tömeget, de fölöslegesnek bizonyult az aggodalmuk, hiszen az emberek betartották a szabályokat.

– Annyiban változott a temetkezési előkészület, hogy az eddigi iratok mellett egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot is alá kell írniuk a gyászolóknak arról, hogy tudomásul vették, őket terheli a felelősség, ha többen lesznek az előírtnál a temetésen, de eddig semmilyen idevágó problémánk nem volt – magyarázta Máthé.

A temető továbbra is nyitva tart, az alkalmazottak átveszik a holttestet, az Ág utcai pénztár működik, itt lehet törleszteni az idevágó költségeket.

– Két esetről beszélünk: akinek már előre megvan a sírhelye, illetve akinek a tragédia után, a hozzátartozók akár interneten (a Tega honlapján) tőlünk vásárolnak helyet a temetőben. Részünkről továbbra is zökkenőmentesen zajlik minden, a legtöbb gondot az elmúlt időben inkább az okozta, hogy a halotti bizonyítványt kitől, hogyan és mikor kapták meg a gyászolók – összegezett Máthé.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 7., 10:48
    ÉRTÉKELÉS: 15

    Ilyen rendelet, hogy egy halottat, ismerost, baratot, rokont ne kiserhessenek el ismerosei ,hozzatartozoi, utolso utjara, hat ilyen sem a kolera idelyen, sem a pestis idelyen, de meg a spanyolnatha (80.000.000, nyolcvanmillio embert olt meg vilagszerte !!) idelyen sem volt. Es olyan sem, hogy a halottaidnak ne vihessel viragot a temetobe ! Az a fo, hogy a halott zsandarnak es a heten a halott ugyesznek, azoknak minden ismerose reszt vehetett roman videken a temetesen. Ugy latszik megiscsak vannak olyanok, akik a torveny folott allnak. En a ciganyokat kezdtem tisztelni az utobbi idoben, akik fittyet hanynak minden torvenyre. Ok csinaljak jol, higgyetek el nekem. A multkor egy ismerosom meselte, hogy az egyik haromszeki faluban (a falu nevet tudom, de nem irom ki, mert nem akarok ezzel gondot okozni senkinek) meghalt egy kozismert cigany. A pap figyelmeztette a romakat, hogy nyolc szemelynel tobben nem vehetnek reszt a temetesen. Aztan a temetes napjan, megerkezik a pap a temetobe es ilyedten kialt ra a romakra, akik ugy jo 60-70-en lehettek es nyolcasaval alltak:-Hat mit mondtam en nektek, hogy nyolc szemelynel tobben ne gyertek el. Mire az egyik cigany megszolal:-Jajj, akkor nem jol ertettuk tisztelendo uram. Akkor itt felreertes tortent. Mi ugy ertettuk, hogy egy bogban nyolcnal tobben ne alljunk ! Ha a magyarok is igy ertenek, es nem volnanak ilyen felosek, akkor ok is mehetnenek gond nelkul az ismeroseik, rokonaik temetesere !