Hirdetés
Hirdetés

Tématerveket fogadtak el

Tématerveket fogadtak el Kovászna megye

Elkészült a baróti kórház bővítésének konceptuális jegyzék- és tématerve, melyet Barót tanácsa az augusztusi soros ülésén jóvá is hagyott.

Mint azt Benedek-Huszár János polgármester többször is említette, egy olyan beruházásról van szó, melynek ez a jóváhagyás volt az első lépése, és mely által a baróti kórház egy teljesen új épületszárnnyal bővülne. A gyermekosztály háta mögött, a jelenlegi tűzoltógarázzsal szemben levő régi épületek lebontásra kerülnének, ezeknek a helyébe épülne meg az új szárny.

Hirdetés
Hirdetés

– A jóváhagyott tématerv egy körülbelül 5 millió eurós beruházást valószínűsít – ismertette az elöljáró. – Ez nyilván a megvalósíthatósági tanulmány, a műszaki terv, illetve a folyamatosan emelkedő építőanyagárak függvényében még változhat.

Benedek közölte a tanácsosokkal, hogy a beruházásra Barót a román kormány reziliencia programja által szeretne pályázni.

– Két egymáshoz ragasztott épülettestet emelnénk fel, az egyik alagsorból és földszintből, a másik pedig földszintből, első és második emeletből állna. Az alagsorban kapna helyet a hullaház, a boncterem, különböző öltözők, mosodák, illetve más raktározási felületek, fertőtlenítők, a földszinten pedig a fogadásnak, az adminisztrációnak, az élelmiszerellátásnak, az egynapos internálásoknak, a különböző sürgősségi beavatkozásoknak alakítanának ki helyiségeket. Ugyanakkor itt lesz egy transzfúziós állomás is. Az első emeleten lesz az ortopédia és az általános sebészet, külön szeptikus és aszeptikus kezelőkkel. A második emeleten a műtőblokkok kapnak helyet, valamint ide helyeznék a szülészeti, nőgyógyászati osztály termeit is.

A polgármester azt mondta, amennyiben a tématervet elfogadják – ami megtörtént –, utána rögtön kötik a szerződést a megvalósíthatósági tanulmányra, azért, hogy az előreláthatólag szeptemberben, a Brüsszelből visszaérkezett és jóváhagyott reziliencia program keretében, amennyiben megnyitják a programot, tudják a pályázatot benyújtani. A tématervet a baróti tanács egyes és kettes szakbizottsága is tárgyalta, és elfogadásra javasolták.

Ugyancsak ezen az ülésen jóváhagyták egy másik beruházás konceptuális jegyzékét és tématervét is. Ez Barót létező ivóvízellátó-, szennyvízbegyűjtő és esővíz-elvezető rendszerének a kibővítésére vonatkozik. A polgármester ismertette, hogy a városban 2007-ben megkezdődött, utoljára a Termoconfort cég által végzett ilyen jellegű munkálatok a vége felé vannak, már csak a szennyvíztisztító modernizálása van hátra, ami idén elkészül, de 14 utca kimaradt ebből a beruházásbó. A vízellátás 6,5 kilométerről, a kanalizálás és az esővíz-elvezetés pedig 8,1 km utcaszakaszról hiányzik Baróton, épp a város főutcáján és az abba torkolló néhány mellékutcából.

– Ez a lépés szükséges, hiszen ameddig nem végezzük el a földalatti közművesítését ezeknek az utcáknak, addig modernizálásuk sem jöhet szóba – nyomatékosította Benedek Huszár, hozzáfűzve, ez utóbbi beruházásra ugyancsak a reziliencia programban, vagy pedig a 3-as Helyi Fejlesztési Programban (PNDL) szeretne pályázni Barót

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások